21 Julai 2021

98 Pelajar Cemerlang STPM, STAM Dirai


SETIU - Kejayaan 98 orang pelajar Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan seorang pelajar Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2020 di sini diraikan atas kejayaan mereka memperolehi keputusan cemerlang. 

Yang Dipertua PAS Setiu, Ustaz Shaharizukirnain Abd Kadir berkata, kesemuanya mendapat keputusan 3.0 keatas dan mendapat pangkat ‘Mumtaz’ bagi STAM.

Sebelum ini, kata beliau, sejumlah 103 orang pelajar cemerlang bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) turut dihargai. 

“disebabkan kita berada di dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) jadi, kita tidak boleh buat majlis besar-besaran bagi meraikannya, 

"Cuma saya pergi ke beberapa buah rumah pelajar cemerlang tersebut untuk ucap tahniah sambil bawa sedikit buah tangan. Semoga tahun depan kita boleh buat majlis seperti biasa Insya Allah.” katanya, yang juga Ahli Parilmen Kawasan tersebut. 

Menurutnya, proses pengagihan saguhati ini telah berjalan bermula minggu lepas mengikut giliran Dewan Undangan Negeri (DUN) yang berada di dalam Parlimen Setiu ini.

“Yang saya tidak sempat serahkan kita meminta pihak Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) serahkan,” katanya ketika ditemui. 

Antara pelajar terbabit ialah Nur Alia Izzah binti Ghani, 20, yang berasal dari Kampung Sungai Pinang, Chalok Setiu, sangat gembira dan bersyukur kerana memperoleh keputusan Purata Nilai Gred Keseluruhan (PNGK) 4.0.

”Alhamdulillah, saya sangat gembira dan bersyukur. Pada mulanya saya terkejut kerana tidak menyangka akan memperolah keputusan yang lebih baik daripada jangkaan saya ini.” ujarnya. 

Alia berkata, rahsia kejayaanya memperoleh keputusan cemerlang kerana beliau menumpukan perhatian penuh semasa guru mengajar sama ada di kelas secara bersemuka mahupun secara dalam talian.


“Saya sentiasa berfikiran positif walau dalam apa jua halangan memandangkan sekarang lebih banyak kelas secara dalam talian yang mungkin menjadi sedikit penghalang, namun sekiranya mahu berjaya kita kena berfikiran positif. InsyaALLAH, saya berminat untuk menyambung pengajian dalam bidang Sarjana Muda Ekonomi di Universiti Kebangsaan Malaysia.”

Sementara itu, seorang lagi pelajar cemerlang Nurul Syazzana Binti Abdul Halim, 20, juga tidak dapat menyembunyikan perasaan gembiranya ketika mengetahui keputusan STPM baru-baru ini.

"Alhamdulillah, saya rasa sangat gembira, bersyukur dan terharu ketika mendapat tahu yang saya mendapat PNGK 4.0" ujarnya yang berhasrat menyambung pengajiannya di Universiti Putra Malaysia (UPM) dalam bidang Pendidikan.” jelasnya. 

Ditanya berkaitan rahsia kejayaanya beliau berkata, usaha yang dilakukan adalah dengan sering melakukan soalan-soalan tahun lalu dan soalan yang diberikan oleh guru.

“Selain itu, solat, doa dan hubungan dengan ALLAH S.W.T juga perlu dititik beratkan. Solat hajat setiap hari selepas waktu maghrib juga menjadi rahsia kejayaan ini.” tambah beliau. 

Justeru Syazzana berpesan kepada adik-adik pelajar yang akan menduduki peperiksaan STPM agar berusaha dengan bersungguh-sungguh. 

"jangan pernah berputus asa, ingatlah kepada ibu bapa yang sedang menanti kejayaan anaknya." katanya

Tiada ulasan:

Rayuan Bantuan Untuk Mangsa Banjir Baling

"Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menut...