Perisikan Jerman Gagal Ramalkan Kejatuhan Kabul


Perkhidmatan perisikan asing Jerman BND, gagal meramalkan pengambilalihan Kabul oleh Taliban yang berlaku dengan cepat, menyebabkan salah pengurusan evakuasi negara itu. 

Menurut harian Bild, laporan perisikan yang dibincangkan dalam pertemuan anggota pemerintah pada hari Jumaat lalu meremehkan Taliban dan meramalkan bahawa "pengambilalihan Kabul sebelum 11 September agak tidak mungkin."

Penilaian perisikan BND menekankan bahawa kepemimpinan Taliban tidak berminat untuk mengambil alih Kabul secara langsung, menurut harian itu.

Ketika Taliban merebut kekuasaan di Kabul pada hari Ahad, Kedutaan Jerman dipindahkan dengan cepat dan kakitangan berpindah ke bahagian tentera di lapangan terbang Kabul.

Sehingga kini hampir 500 orang, termasuk warganegara Jerman, Afghanistan dan warganegara antarabangsa telah dipindahkan dari negara itu, kata Kementerian Luar Negeri dalam satu kenyataan pada hari Rabu.

 Lebih daripada 10,000 warga Afghanistan yang bekerja untuk agensi pembangunan dan NGO Jerman, serta ahli keluarga mereka, masih berusaha untuk melarikan diri dari negara itu, menurut laporan media Jerman.

 Kerajaan Jerman kini sedang mengadakan perbincangan dengan Taliban di Qatar untuk memastikan baki warganegara Jerman, kakitangan tempatan Afghanistan dan keluarga mereka akan dibenarkan meninggalkan negara itu.

Dalam pada itu, tindakan tuduh menuduh telah meningkat di Washington ketika pihak pembangkang menyifatkan  kejatuhan Afghanistan setelah perang 20 tahun satu penghinaan yang memalukan. 

Mengulangi penegasan tindakan untuk menarik diri dari Afghanistan, Biden menyalahkan pemerintah dan tentera negara itu. 

Menurutnya, tentera Afghanistan yang dilatih AS tidak mempertahankan ibu kota Kabul lebih kuat daripada jatuh ke tangan Taliban pada hari Ahad.

Taliban, yang digulingkan AS pada tahun 2001, telah mengambil alih Afghanistan hanya dua minggu sebelum Amerika Syarikat merancang untuk menyelesaikan penarikan pasukannya dari negara yang dilanda perang itu.

Ulasan