19 Oktober 2021

Ketidakpastian Hubungan Turki-EU Kerana Merkel Bersara


 Persaraan Canselor Jerman, Angela Merkel, keluar dari kancah politik Eropah mungkin memberi bayangan  mengenai sukarnya hubungan antara Turki dan Kesatuan Eropah (EU), kata para pakar.

Merkel dan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada hari Sabtu mengadakan rundingan di Istanbul, bandar terbesar di Turki.  

Perbincangan berlangsung dalam "suasana ramah tamah" sebagaimana dijelaskan oleh media tempatan, kedua pemimpin itu bercakap berkenaan hubungan antara Turki dan Jerman, tawaran keanggotaan Turki ke EU, migrasi tidak teratur, dan serangkaian masalah serantau.

Di sisi lain, bukan rahsia lagi bahawa Merkel lah yang telah lama menentang kemasukan Turki ke blok Eropah. 

Rundingan keanggotaan EU Turki kini disekat akibat ketegangan negara itu dengan Greece dan Cyprus.

Sebaliknya, Merkel menggunakan retorik perdamaian terhadap Ankara walaupun minat berbeza dalam banyak isu.

Merkel akan meninggalkan kekuasaan setelah pemerintah baru diperakukan di Berlin berikutan pilihan raya umum baru-baru ini.

Ia bererti memberi ruang pendekatan baru untuk Turki, menurut para penganalisis.

"Kita harus bersikap realistik. Ketiadaan Merkel akan menjadi kerugian besar bagi Turki. Pendekatannya yang seimbang terhadap Turki berperanan dalam mengurangkan ketegangan antara EU dan Turki, dan juga dalam hubungan dua hala," kata mantan duta besar Turki Uluc Ozulker.

"Tanpa kestabilan yang dijelmakan oleh Merkel, hubungan dua hala dan hubungan Turki dengan UE akan menghadapi keraguan dan ketidakpastian," kata Ozulker di penyiar swasta NTV.

Pada tahun 2016, Merkel membuat perjanjian antara EU dan Turki, yang berjaya mengurangkan jumlah migran yang menyeberangi Laut Aegea menuju Eropah.  

Sebagai balasan, sebahagian daripada perjanjian itu, Turki mendapat sokongan kewangan.

Turki, tempat transit utama bagi pencari suaka dalam perjalanan ke Eropah, menempatkan lebih daripada 4 juta pelarian, termasuk lebih dari 3.6 juta orang Syria, di dalam sempadannya.

Menurut sumber yang dekat dengan pemerintah Ankara, Turki memerlukan EU, rakan dagang terbesarnya, sementara Jerman dan EU memerlukan Ankara untuk menjalankan "kebijakan migrasi yang seimbang dan saling memuaskan."

Afghanistan adalah masalah lain di mana kedua-dua pihak saling memerlukan berikutan pengambilalihan Taliban, dan pemerintah baru itu telah melakukan dialog diplomatik dengan Berlin dan Ankara.

Sumber juga menyatakan bahawa pemerintah Jerman yang baru diharapkan lebih peka terhadap masalah hak asasi manusia, peraturan undang-undang dan kebebasan peribadi.

Senario ini mungkin menjengkelkan Erdogan yang sering menuduh EU gagal menyokong perjuangan negaranya melawan "pengganas" setelah rampasan kuasa yang digagalkannya pada 2016.

Menurut penganalisis dasar luar bebas Tulin Daloglu, perselisihan semasa di dalam kalangan anggota EU juga mungkin memberi kesan kepada masa depan hubungan Turki-EU setelah Merkel meninggalkan jawatan.

 "Eropah memasuki wilayah yang tidak pasti," katanya kepada Xinhua, dan menambahkan bahawa "Amerika Syarikat telah mengalihkan perjanjian keamanannya dari Eropah ke Asia Timur."

Justeru ketidakpastian yang dihadapi blok itu, pakar mengatakan bahawa Turki juga mungkin menghadapi masalah tambahan mengenai strategi selama beberapa dekad untuk menjadi anggota kesatuan Eropah - Xinhua

Tiada ulasan:

Haji : Perpaduan Umat Ke Arah Satu Kiblat

Para jemaah haji yang datang dari seluruh penjuru dunia berhimpun di Tanah Suci Makkah bagi menyahut seruan Nabi Ibrahim AS. Baginda AS dahu...