17 Oktober 2021

Masjid Al-Haram Kembali Normal


Masjidil Haram telah kembali beroperasi dengan kapasiti penuh, membatalkan penjarakan fizikal dan para jamaah menunaikan solat bahu-membahu untuk pertama kalinya sejak wabak koronavirus bermula.

Pada hari Ahad, tanda lantai yang membimbing orang ke jarak sosial di dalam dan sekitar Masjidil Haram dikeluarkan.

"Ini seiring dengan keputusan untuk meringankan langkah berjaga-jaga dan mengizinkan jemaah haji dan umrah dan pengunjung ke Masjidil Haram dengan kapasiti penuh," lapor Saudi Press Agency (SPA).

Gambar dan rakaman pada pagi Ahad menunjukkan bahawa  orang ramai berdampingan dalam barisan jamaah, formasi tersebut dihormati dalam solat, untuk pertama kalinya sejak wabak COVID-19 berlaku tahun lalu.

Ketika langkah-langkah menjarakkan diri sosial diangkat, pihak berkuasa mengatakan pengunjung mesti mendapat suntikan vaksin sepenuhnya dan harus terus memakai pelitup separa muka di kawasan masjid.

Menurut kementerian dalam negeri, Arab Saudi akan mengurangkan kempen mencegah COVID-19 mulai 17 Oktober sebagai tindak balas terhadap penurunan jangkitan harian yang mendadak dan peningkatan jumlah vaksinasi.

Pihak berkuasa juga membebaskan orang yang diberi vaksin sepenuhnya hadir di tempat tertutup, perhimpunan, pengangkutan, restoran dan pawagam.

Topeng muka tidak lagi wajib di tempat awam terbuka sementara masih dikenakan di tempat tertutup, tambahnya.

Tambahan pula, peminat sukan yang mendapat suntikan pelalian sepenuhny akan dibenarkan menghadiri acara di semua stadium dan kemudahan sukan lain, bermula pada hari Ahad, lapor SPA.

Tiada ulasan:

Haji : Perpaduan Umat Ke Arah Satu Kiblat

Para jemaah haji yang datang dari seluruh penjuru dunia berhimpun di Tanah Suci Makkah bagi menyahut seruan Nabi Ibrahim AS. Baginda AS dahu...