12 November 2021

Kecam Pembunuhan Wartawan Hamil

Bangkai kereta di lokasi letupan yang mengorbankan seorang wartawan di Aden, Yaman pada Selasa.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada hari Khamis mengecam pembunuhan seorang wartawan hamil di bandar pelabuhan selatan Yaman , Aden.Dalam catatan Twitter, Duta Khas Setiausaha Agung Yaman Hans Gr un dberg menggesa keselamatan wartawan.

“Kami sedih dengan kehilangan rakan sekerja dan wartawan kami, Rasha al-Harazi dalam serangan yang turut mencederakan suaminya, Mahmoud al Otmi di Aden,” tulis Grundberg di Twitter.

Mengutuk serangan itu, beliau menyatakan bahawa wartawan itu adalah pelatih UNESCO (Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu) pada 2019.

Pada hari Selasa, media Aden Time dan The Eighth Day, yang dipercayai rapat dengan Majlis Peralihan Selatan (STC) pemisah Yaman, melaporkan bahawa letupan menyasarkan sebuah kereta di daerah Khor Maksar Aden membunuh wartawan al-Harazi dan mencederakan suaminya.

Perdana Menteri Yaman Maeen Abdul-Malik mengarahkan pihak berkuasa keselamatan menyiasat kejadian itu.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri Ibrahim Haidan menuduh pemberontak Houthi berada di belakang serangan itu.

Kumpulan itu tidak menjawab tuduhan menteri itu. Tiada kumpulan setakat ini mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Yaman berada di kedudukan 169 daripada 180 negara pada Indeks Kebebasan Akhbar Dunia pada 2021.

STC, yang disokong oleh Emiriah Arab Bersatu, mengawal Aden dengan menentang kerajaan Yaman yang sah.

Selama bertahun-tahun, bandar itu telah menyaksikan pengeboman dan pembunuhan yang kerap.

Yaman telah dilanda keganasan dan ketidakstabilan sejak 2014, apabila pemberontak Houthi menawan sebahagian besar negara itu, termasuk Sanaa.

Gabungan diketuai Arab Saudi yang bertujuan mengembalikan semula kerajaan Yaman telah memburukkan keadaan, menyebabkan salah satu krisis kemanusiaan buatan manusia yang paling teruk di dunia dengan 233,000 orang terbunuh, hampir 80% atau kira-kira 30 juta memerlukan bantuan dan perlindungan kemanusiaan, dan lebih daripada 13 juta dalam bahaya kelaparan hingga mati, menurut anggaran PBB.

Tiada ulasan:

Haji : Perpaduan Umat Ke Arah Satu Kiblat

Para jemaah haji yang datang dari seluruh penjuru dunia berhimpun di Tanah Suci Makkah bagi menyahut seruan Nabi Ibrahim AS. Baginda AS dahu...