Afghanistan Bantah Keputusan PBB


Kerajaan sementara Afghanistan membantah keputusan jawatankuasa PBB untuk tidak membenarkan utusannya menyambung semula kerusi Afghanistan di PBB

Menurut wakil kerajaan sementara Afghanistan ke PBB Suhail Shaheen, tindakan menafikan hak Afghanistan Bertentangan Dengan Prinsip dab keadilan. 

 “Keputusan ini tidak berdasarkan peraturan undang-undang dan keadilan kerana mereka telah melucutkan hak sah rakyat Afghanistan,” katanya

Sembilan anggota Jawatankuasa Tauliah Perhimpunan Agung PBB pada hari Rabu memutuskan untuk menangguhkan keputusannya mengenai permohonan kerajaan sementara pimpinan Taliban di Afghanistan dan junta tentera Myanmar untuk menggantikan utusan negara mereka.

Duta Besar Sweden untuk PBB Anna Enestrom memberitahu pemberita selepas mesyuarat tertutup Jawatankuasa Tauliah, yang dipengerusikannya, bahawa jawatankuasa itu telah memutuskan untuk menangguhkan keputusannya mengenai kelayakan dalam dua situasi ini.

 Jawatankuasa ini bertanggungjawab untuk meluluskan perwakilan diplomatik setiap negara anggota PBB.

 Keputusan untuk menangguhkan kelulusan utusan baharu bermakna untuk sebahagian besar tahun depan, Afghanistan dan Myanmar tidak akan diwakili di PBB sehingga sesi Perhimpunan Agung berikutnya diadakan.

 "Kami berharap hak ini diserahkan kepada wakil kerajaan Afghanistan dalam masa terdekat supaya kami boleh berada dalam kedudukan untuk menyelesaikan isu-isu rakyat Afghanistan dengan berkesan dan cekap serta mengekalkan interaksi positif dengan dunia," Shaheen  berkata di Twitter.

 Keputusan untuk menafikan perwakilan kepada rakyat Afghanistan di PBB dibuat di tengah-tengah krisis kemanusiaan yang menjulang di negara yang dilanda perang itu yang diburukkan lagi oleh pembekuan rizab asing Afghanistan oleh AS.

 Beberapa organisasi antarabangsa telah memberi amaran tentang bencana kemanusiaan kerana sistem kewangan negara bercelaru manakala pasaran rendah.

 Kerajaan sementara Afghanistan telah memecat utusan PBBnya selepas Taliban menguasai semula negara itu berikutan keluarnya tentera asing dan kejatuhan pentadbiran yang disokong AS pada Ogos.


 

Ulasan