Kerajaan PAS Terengganu Gerakkan Sukarelawan Banjir Bawah Khidmat Malaysia


KUALA TERENGGANU – Kerajaan PAS negeri Terengganu mengerakkan sukarelawan dibawah pengurusan Khidmat Malaysia untuk misi pasca banjir ke negeri Pahang.

Pengerusi Khidmat Malaysia Terengganu YB Haji Hanafiah Mat berkata, tenaga bantu daripada pelbagai agensi kerajaan di negeri ini akan dihantar bagi membantu mangsa banjir di negeri itu.

“Mesyuarat Exco pada hari ini telah meluluskan operasi kali ini dengan penglibatan semua agensi kerajaan negeri dan persekutuan serta sukarelawan seramai 500 orang," katanya kepada media.

Jelas Hanafiah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri, pihaknya bersetuju untuk membersihkan rumah mangsa banjir dan menyediakan makanan dapur rakyat di kawasan yang terlibat.

“Insya-Allah kita mensasarkan sebanyak 1,000 buah rumah akan dibersihkan dalam tempoh dua hari tersebut," katanya.

Tambah Haji Hanafiah, pasukan tersebut akan berada di PDarul Makmur dari 28 Disember sehingga 30 Disember ini.

“Semua agensi akan dilibatkan antaranya Urus Setia Belia, Sukan dan NGO, Urus Setia Penerangan Darul Iman, Pejabat Daerah, Pihak Berkuasa Tempatan, Majlis Daerah, Angkatan Pertahanan Awam, Polis, Jabatan Kerja Raya dan Jabatan Pengaliran dan Saliran,” jelasnya lagi.

“Operasi ini akan dikawal selia oleh APM Terengganu dengan kerjasama APM Pahang bagi memastikan keberkesanan kerja yang akan dilaksanakan nanti.

Katanya, ini merupakan hasrat kerajaan negeri bagi meringankan beban mangsa banjir di Pahang.

“Kita mengalu-alukan para dermawan dan sukarelawan untuk memberikan sumbangan tenaga mahupun kewangan bagi membantu mangsa-mangsa banjir di Pahang.

“Mana-mana NGO dan sukarelawan yang ini menyertai boleh menghubungi Urusetia T-Volt di talian 017-3113319 atau terus ke pejabat saya,” ujar beliau.

Ulasan