Omicron Merebak Pada Kadar Yang Tidak Pernah Berlaku

 

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah memberi amaran, Varian coronavirus baharu Omicron sedang merebak ke seluruh dunia pada kadar yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Kes-kes varian yang sangat bermutasi telah disahkan di 77 negara, tetapi pada sidang akhbar, ketua WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata, ia mungkin menular dalam banyak lagi negara, yang masih belum mengesannya.

Dr Tedros berkata, beliau bimbang tidak cukup usaha yang dilakukan untuk menangani varian itu.

"Sudah tentu, kita telah mengetahui sekarang bahawa kita memandang rendah virus ini dalam bahaya kita. Walaupun Omicron menyebabkan penyakit yang kurang teruk, bilangan kes yang banyak sekali lagi boleh mengatasi sistem kesihatan yang tidak bersedia," katanya.

Varian Omicron pertama kali dikenal pasti di Afrika Selatan pada bulan November, dan negara itu telah menyaksikan lonjakan jangkitan. Presiden Cyril Ramaphosa telah diuji positif untuk Covid-19, dan kini sedang mengasingkan diri dengan gejala ringan.

Beberapa negara telah memperkenalkan larangan perjalanan yang menjejaskan Afrika Selatan dan jirannya berikutan kemunculan Omicron, tetapi ini gagal menghalangnya daripada merebak ke seluruh dunia.

Ulasan