Peningkatan Keganasan Yaman Paling Teruk Dalam Beberapa Tahun

 


Duta Khas PBB untuk Yaman, Hans Grundberg berkata, keganasan yang semakin meningkat di negara itu adalah antara yang paling teruk dan orang awam sering menjadi sasaran dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Menurutnya, serangan udara di Sana'a telah mengakibatkan ramai kematian dan kerosakan kepada infrastruktur bukan pertempuran.

Serangan berterusan ke atas Marib, tambah beliau, mengakibatkan sekurang-kurangnya 35,000 orang telah melarikan diri sejak September.

Manakala katanya, serangan peluru berpandu yang tidak henti-henti di Muhafazah menyebabkan orang awam terkorban, kerosakan pada objek awam dan perpindahan besar-besaran.

Tambahan pula, kata beliau, kebimbangan mengenai serangan berterusan terhadap Arab Saudi, yang telah mengakibatkan korban awam dan kemusnahan infrastruktur.

“Sebarang menyasarkan orang awam dan objek awam serta serangan sembarangan oleh mana-mana pihak adalah pelanggaran terang-terangan undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan mesti dihentikan serta-merta,” tegasnya.

Penyelesaian politik yang mampan terjejas oleh peningkatan serangan dan keganasan itu, menurut Grundberg.


Beliau berkata bahawa pelanggaran undang-undang kemanusiaan dan hak asasi manusia antarabangsa tidak boleh terlepas daripada hukuman.

Di samping itu, ujarnya, PBB menekankan kesan buruk terhadap situasi kemanusiaan yang sudah tidak menentu, sesungguhnya, "2021 berakhir dengan pahit manis bagi rakyat Yaman, berjuta-juta daripada mereka mengalami kemiskinan, kelaparan, dan sekatan berat terhadap kebebasan bergerak mereka. "

Katanya lagi, PBB telah menggesa pembukaan lapangan terbang Sana'a dan penghapusan halangan yang menghalang rakyat Yaman daripada bergerak antara muhafazah dan di dalamnya.

Grundberg turut menyatakan bahawa beliau bersedia untuk bekerjasama dengan pihak-pihak dalam mencari penyelesaian segera, menangani keperluan kemanusiaan, dan membolehkan proses politik.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan PBB mAudrey Azoulay, menyatakan kebimbangan yang mendalam terhadap kesejahteraan dua kakitangan yang ditahan di Sana'a awal bulan lepas.

Azoulay mengesahkan dalam satu kenyataan bahawa mereka tidak dapat berkomunikasi dengan petugas PBB itu.

Ulasan