Qatar, Turki Bekerjasama Menstabilkan Afghanistan

 

Menteri Luar Qatar mengulangi pendirian negaranya berkata, Doha akan terus berusaha ke arah meningkatkan usaha kemanusiaan dan ekonomi di Afghanistan. 

Dalam sidang media bersama dengan rakan sejawatannya dari Turki, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani berkata, Qatar dan Turki akan bekerjasama dengan pegawai Afghanistan untuk memastikan lapangan terbang antarabangsa Kabul, terus beroperasi.

Sheikh Mohammed bercakap kepada pemberita bersama Mevlut Cavusoglu pada Isnin, selepas  Dialog Strategik Qatar-Turki tahunan, kali ketujuh.

Mesyuarat dua hari itu, yang dipengerusikan bersama oleh Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan dan Emir Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, dijangka berakhir dengan pemeteraian sekurang-kurangnya 12 MoU pada hari Selasa merentasi pelbagai bidang termasuk ketenteraan, kesihatan, pelancongan,  dan sektor pendidikan, antara lain.

Cavusoglu berkata Turki sedang berusaha untuk "keamanan dan kestabilan" di Afghanistan sambil menggesa masyarakat antarabangsa untuk terlibat dalam dialog dengan Taliban dan menyeru mereka untuk "membezakan" antara aspek politik dan kemanusiaan.

 “Inilah yang kami lakukan kerana rakyat Afghanistan memerlukan bantuan kemanusiaan yang mendesak,” katanya, sambil menambah bahawa Turki bekerjasama dengan Qatar dalam menawarkan bantuan kemanusiaan dan memastikan lapangan terbang Kabul kekal dibuka.

Jawatankuasa Strategik Tertinggi telah ditubuhkan pada 2014 untuk meningkatkan hubungan antara kedua-dua negara.

Pada Isnin, kedua-dua menteri itu mengesahkan hubungan kukuh mereka, memberitahu pemberita bahawa mereka telah mengkaji pelbagai isu serantau dan antarabangsa dan membincangkan langkah-langkah yang akan mengukuhkan lagi hubungan.

 Antara isu serantau yang dibincangkan ialah konflik berterusan di Libya di mana Qatar dan Turki menyokong kerajaan yang diiktiraf PBB di barat negara itu.

Kedua-dua pegawai itu juga membincangkan perang di Syria, berkata "penyelesaian politik" diperlukan segera sebelum kerajaan Presiden Syria Bashar al-Assad boleh dijemput untuk menyertai semula Liga Arab.


 "Tidak ada gunanya" menormalkan hubungan dengan Syria tanpa terlebih dahulu mengambil langkah serius ke arah "penyelesaian politik", kata Sheikh Mohammed.

Ulasan