14 Disember 2021

Raed Salah Dibebaskan Dari Penjara Israel


 Pihak berkuasa Israel pada Isnin membebaskan ikon Palestin Sheikh Raed Salah selepas 17 bulan dipenjarakan , menurut peguam pembelanya.

“Salah telah dibebaskan dari penjara dan dalam perjalanan pulang,” Omar Khamaysi memberitahu Anadolu Agency.

Mengibarkan sepanduk hijau, berpuluh-puluh rakyat Palestin berdiri di luar penjara Megiddo di utara Israel untuk menyambut Salah.

Jawatankuasa Susulan Tinggi untuk Warga Arab Israel, badan perwakilan tertinggi penduduk Arab Israel, juga merancang untuk menganjurkan majlis resepsi untuk Salah di kampung halamannya Umm al-Fahm.

"Syeikh Salah dipenjarakan secara tidak adil dan membayar harga untuk memelihara prinsip rakyat kita dan mempertahankan Masjid Al-Aqsa yang diberkati," kata jawatankuasa itu dalam satu kenyataan pada Ahad.

Salah, ketua Gerakan Islam cawangan utara di Israel, telah ditahan pada Ogos 2017 dan didakwa atas dakwaan menghasut berhubung kritikannya terhadap pendirian pengesan logam di perkarangan Masjid Al-Aqsa Baitulmaqdis.

Dia dijatuhkan hukuman penjara 28 bulan oleh mahkamah Israel. Dia menjalani hukuman penjara 11 bulan, separuh daripadanya berada dalam kurungan bersendirian sebelum dia dipindahkan ke tahanan rumah.

Selepas dua tahun di bawah tahanan rumah, pada Ogos 2020, Salah memulakan hukuman penjara 17 bulan atas tuduhan menghasut.

Seorang pembela tegar hak Palestin, Salah telah mengadakan beberapa protes terhadap dasar Israel dan berkempen menentang perluasan penempatan Israel di wilayah yang diduduki.

Sejak 2015, Israel telah melarang Salah daripada melancong ke luar negara atas sebab yang kononnya berkaitan dengan "keselamatan negara".

Gerakan Islam di Israel, yang diasaskan Salah pada 1971, telah diharamkan oleh pihak berkuasa Israel sejak 2015. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pihak berkuasa yang sama telah berulang kali menangkap Salah dan menutup berpuluh-puluh organisasi, termasuk beberapa badan amal, atas dakwaan hubungan mereka. kepada kumpulannya.

Tiada ulasan:

Rayuan Bantuan Untuk Mangsa Banjir Baling

"Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menut...