Rakyat Afghanistan Tuntut AS Lepaskan Dana Yang Dibeku


Beratus-ratus rakyat Afghanistan mengadakan demonstrasi menuntut AS melepaskan $9 bilion dana rizab bank pusat Afghanistan yang dibekukan negara itu.

Pergerakan Rakyat Afghanistan, sebuah organisasi yang agak tidak dikenali, menganjurkan demonstrasi di Kabul pada hari Selasa turut menentang sekatan bantuan antarabangsa kepada Afghanistan.

Penunjuk perasaan melaungkan slogan anti-AS dan membawa sepanduk serta poster dengan slogan seperti "Wang kami adalah hak kami," "Rakyat menyuarakan menentang kelaparan," "Adakah dunia mahukan malapetaka kemanusiaan di Afghanistan?"

Mereka juga menyuarakan hasrat melalu tulisan yang berbunyi, "Kenapa anda tidak melepaskan dana kami?" "Adakah rakyat Afghanistan tidak mendapat perhatian daripada PBB dan pertubuhan hak asasi manusia?"

Penganjur kumpulan itu, Shafiq Ahmad Rahimi, bercakap bagi pihak penunjuk perasaan, menggesa agar rizab segera dicairkan serta memulihkan bantuan antarabangsa.

"Wang milik kami telah dirampas oleh AS. Matlamatnya adalah untuk membawa rakyat Afghanistan berlutut," katanya.

Rahimi merujuk pendekatan AS di Afghanistan sebagai "tekanan ekonomi," dan menyatakan bahawa Afghanistan tidak akan menyerah kepadanya.

Seorang peserta perhimpunan berusia 63 tahun, Ahmadullah Muhammedi, memberitahu Anadolu Agency bahawa dia menganggur dan menggesa agar sekatan terhadap negaranya diringankan.

"Keadaan ekonomi semasa kami teruk. AS menindas kami. Ia menghentikan wang kami dan meletakkan kami dalam masalah kewangan yang serius," tegasnya.

Seorang lagi penunjuk perasaan, Ihsanullah Niazi, menyifatkan tindakan AS di Afghanistan sebagai "keganasan ekonomi."

"Protes ini diadakan untuk membekukan rizab kami. Kami menuntut agar isu ekonomi Afghanistan diselesaikan secepat mungkin dengan menyahbekukan wang itu," katanya.

Kira-kira 600 orang berkumpul di persimpangan Abdul Haq dan di hadapan bangunan terbiar yang berfungsi sebagai kedutaan AS di Afghanistan sebelum AS mengumumkan keluar pada 31 Ogos selepas hampir dua dekad beroperasi.

Penunjuk perasaan juga membangkitkan slogan menyokong pentadbiran Taliban.

Ulasan