Tumpukan Senjata Dan Tentera Di Ukraine


Konflik perlumbaan kuasa di Eropah menjadikan Ukraine sebagai lokasi penumpukan tentera dan senjata di benua itu.

Terkini, negara yang didakwa sedang dikepung tentera Rusia telah menerima bekalan sistem senjata pertahanan anti-kereta kebal ringan dari UK.

Timbalan Menteri Pertahanan Ukraine Anatoliy Petrenko berkata ia sebagai sebahagian daripada bantuan teknikal antarabangsa

Katanya, senjata itu hanya akan digunakan untuk tujuan pertahanan, tanpa menyebut ancaman yang sedang dihadapi.

 Setiausaha Pertahanan Britain Ben Wallace berkata, negaranya akan menyediakan Ukraine dengan lebih banyak senjata pertahanan dan latihan ketenteraan dalam menghadapi ancaman pencerobohan oleh Rusia.

 "Kami telah mengambil keputusan untuk membekalkan Ukraine dengan sistem senjata pertahanan anti-kereta kebal ringan," kata Wallace.

 “Sebilangan kecil kakitangan British akan menyediakan latihan peringkat awal untuk jangka masa yang singkat dalam rangka kerja Orbital Operasi sebelum kemudian kembali ke United Kingdom,” tambahnya.

Rusia, Ukraine dan NATO telah meningkatkan latihan ketenteraan ketika ketegangan semakin memuncak dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan Kyiv secara terbuka menuduh Moscow merancang pencerobohan.

Tentera Rusia memasuki Semenanjung Crimea pada Februari 2014, dengan Presiden Vladimir Putin secara rasmi membahagikan wilayah itu kepada dua subjek persekutuan berasingan Persekutuan Rusia pada bulan berikutnya.

Turki dan AS serta Perhimpunan Agung PBB melihat pengilhakan itu sebagai haram.

 Menurut PBB, pertempuran antara tentera kerajaan Ukraine dan pemisah pro-Rusia di wilayah Donbas timur Ukraine telah menyaksikan lebih 13,000 orang terbunuh sejak 2014.

 Wilayah ini adalah salah satu daripada beberapa sumber pergeseran antara Rusia dan Ukraine.

Ulasan