18 Januari 2022

Pakistan Dakwa Herba Cina Boleh Rawat Covid-19


Pakistan mengumumkan telah berjaya menyelesaikan ujian klinikal ubat herba Cina untuk merawat coronavirus.

Ketua Pusat Antarabangsa bagi Sains Kimia dan Biologi Karachi, Profesor Iqbal Chaudhry (Gambar atas) berkata, ujian dijalankan keatas Jinhua Qinggan Granules, ubat herba tradisional Cina dijangka berkesan terhadap penyakit berjangkit itu, termasuk varian omicron.

"Dikilangkan oleh Juxiechang (Beijing) Pharmaceutical Co Ltd, ubat itu sudah digunakan dalam rawatan pesakit COVID-19 di China." menurutnya ketika bercakap kepada pemberita pada hari Isnin

Beliau berkata, ujian itu dijalankan ke atas kira-kira 300 pesakit, yang dirawat di rumah.

Menurut penyiasat utama dalam ujian tersebut. Dr. Raza Shah, dengan kadar keberkesanan 82.67%, ubat itu akan berfungsi pada kes COVID-19 ringan hingga sederhana, 

Bagaimanapun, tiada sebarang maklumat mengenai bila ubat itu akan tersedia untuk orang ramai.

Negara nuklear Asia Selatan itu kini sedang bertarung dengan gelombang coronavirus kelima yang dipacu oleh varian omicron.

Pakistan melaporkan lebih 4,000 jangkitan baharu pada hari Isnin, hari ketiga berturut-turut, sebagai petunjuk peningkatan gelombang.

Karachi, bandar terbesar di negara ini dan ibu kota komersial, adalah yang paling teruk dilanda dengan kadar positif yang membimbangkan jika hampir 40%.

Islamabad, bagaimanapun, berkata ia tidak mempunyai rancangan segera untuk mengenakan semula sekatan koronavirus walaupun jumlah kes semakin meningkat.

Negara itu setakat ini telah melaporkan lebih 1.23 juta jangkitan dengan lebih 29,000 kematian sejak Mac 2020.

Tiada ulasan:

Rayuan Bantuan Untuk Mangsa Banjir Baling

"Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menut...