30 Januari 2022

PBB Komited Kepada Penyelesaian Dua Negara Untuk Palestin


 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengulangi komitmen terhadap prinsip penyelesaian dua negara untuk menamatkan konflik Palestin-Israel selama beberapa dekad.

"PBB telah bekerja dan akan terus bekerja berdasarkan penyelesaian dua negara yang menyediakan dua negara, Israel dan Palestin, hidup berdampingan dalam keamanan dan keselamatan," kata Timbalan Jurucakap PBB Farhan Haq kepada pemberita.

Haq menjawab soalan mengenai kenyataan Perdana Menteri Israel Naftali Bennett di mana beliau berikrar tidak akan membenarkan penubuhan negara Palestin sepanjang tempoh perkhidmatannya.

"Kami telah mendengar perkara yang berbeza yang diperkatakan oleh orang yang berbeza dan pihak yang berbeza selama ini. Tetapi kami terus mematuhi ini, kerana kami percaya bahawa ini adalah satu-satunya cara yang realistik untuk menyelesaikan isu yang dihadapi oleh masyarakat," tambahnya.

Pada hari Khamis, Bennett berkata bahawa "selagi saya menjadi perdana menteri, tidak akan ada pelaksanaan perjanjian Oslo."

Pada tahun 1993, Pertubuhan Pembebasan Palestin dan Israel menandatangani perjanjian Oslo, yang memberi rakyat Palestin satu bentuk pemerintahan sendiri, tetapi rundingan gagal menyelesaikan perjanjian itu dan membawa kepada negara Palestin.

Rundingan damai antara kedua-dua pihak gagal pada April 2014 kerana keengganan Israel untuk menghentikan pembinaan penempatan dan membebaskan tahanan Palestin yang dipenjarakan sebelum 1993.

Tiada ulasan:

Haji : Perpaduan Umat Ke Arah Satu Kiblat

Para jemaah haji yang datang dari seluruh penjuru dunia berhimpun di Tanah Suci Makkah bagi menyahut seruan Nabi Ibrahim AS. Baginda AS dahu...