18 Februari 2022

Belanda Minta Maaf Atas Perang 'Keganasan Melampau'

 


Perdana Menteri Belanda Mark Rutte telah memohon maaf kepada Indonesia selepas kajian mendapati tentera Belanda menggunakan "keganasan sistematik dan melampau" dalam usaha sia-sia untuk menguasai semula bekas jajahannya pada akhir Perang Dunia Kedua.

 Tentera Belanda membakar kampung dan melakukan penahanan besar-besaran, penyeksaan dan hukuman mati semasa konflik 1945-49, selalunya dengan sokongan kerajaan secara diam-diam, kata penyelidik Belanda dan Indonesia selepas penyiasatan selama empat setengah tahun.

Penemuan itu menghancurkan garis rasmi Belanda yang telah lama dipegang bahawa hanya terdapat insiden terpencil keganasan berlebihan oleh tenteranya ketika tanah jajahan yang dipegangnya selama 300 tahun berjuang untuk kebebasannya.

 "Kami perlu menerima fakta yang memalukan," kata Rutte pada sidang akhbar pada Khamis selepas penemuan itu diterbitkan.

Saya memohon maaf yang mendalam kepada rakyat Indonesia hari ini bagi pihak kerajaan Belanda.”

 Para penyelidik sebelum ini telah membentangkan dapatan kajian mereka, yang bermula pada 2017 dan dibiayai oleh Belanda sebagai sebahagian daripada perhitungan yang lebih luas dengan masa lampau penjajah yang kejam di negara itu.

termasuk perbuatan seperti penyeksaan yang kini akan dianggap sebagai jenayah perang, adalah "kerap dan meluas", kata ahli sejarah Ben Schoenmaker dari Institut Sejarah Ketenteraan Belanda, salah seorang daripada lebih dua dozen ahli akademik yang mengambil bahagian dalam kajian itu.

 “Ahli politik yang bertanggungjawab menutup mata terhadap keganasan ini, sama seperti pihak berkuasa tentera, sivil dan undang-undang.  Mereka membantunya, mereka menyembunyikannya, dan mereka menghukumnya hampir atau tidak sama sekali,” katanya. - sumber Al-Jazeera

Tiada ulasan:

Haji : Perpaduan Umat Ke Arah Satu Kiblat

Para jemaah haji yang datang dari seluruh penjuru dunia berhimpun di Tanah Suci Makkah bagi menyahut seruan Nabi Ibrahim AS. Baginda AS dahu...