13 Februari 2022

India Tertekan, Isu Hijab Mendapat Kritikan Antarabangsa


India, yang merasa tertekan,mengecam 'komen bermotivasi' kerana pertikaian hijab , yang disifatkannya sebagai isu dalaman, mendapat kritikan antarabangsa.

Kementerian Hal Ehwal Luar berkata dalam satu kenyataan bahawa isu kod pakaian di beberapa institusi pendidikan di selatan Karnataka negeri adalah di bawah pemeriksaan kehakiman.

“Rangka kerja dan mekanisme perlembagaan kita, serta etos dan politik demokrasi kita, adalah konteks di mana isu-isu dipertimbangkan dan diselesaikan. … Komen bermotivasi mengenai isu dalaman kami tidak dialu-alukan,” kata jurucakap kementerian Arindam Bagchi.

Kenyataan India itu dikeluarkan sehari selepas seorang pegawai kerajaan AS menyuarakan sokongan terhadap gadis Islam yang dilarang menghadiri kelas kerana memakai hijab.

“Larangan hijab melanggar kebebasan beragama, dan menstigma serta meminggirkan wanita dan gadis,” kata Duta Besar AS untuk Kebebasan Beragama Antarabangsa Rashad Hussain di Twitter pada hari Jumaat.

“Kebebasan beragama termasuk kebolehan memilih pakaian agama. Negara Karnataka di India tidak seharusnya menentukan kebolehgunaan pakaian keagamaan,” tambahnya.

Mahkamah Tinggi Karnataka pada Khamis menyekat pelajar daripada memakai pakaian keagamaan sehingga ia membuat keputusan muktamad mengenai perkara itu.

Panel tiga hakim sedang mendengar kes itu untuk memutuskan sama ada sekolah dan kolej boleh mengarahkan pelajar tidak memakai hijab di dalam bilik darjah.

Kes akan dibicarakan semula pada hari Isnin.

Sekumpulan wanita Islam memfailkan petisyen menentang arahan kerajaan mengharamkan tudung di premis kolej. Perselisihan mengenai hijab tercetus selepas sebuah kolej di Karnataka menyuruh pelajar menanggalkan tudung di dalam kelas.

Mereka yang membantah tindakan itu memetik Perlembagaan yang membenarkan orang India memakai pakaian pilihan mereka dan mempamerkan simbol agama.

Menurut Perlembagaan, setiap warganegara berhak untuk mengamalkan, menganuti dan menyebarkan agama. Hak boleh disekat hanya atas alasan ketenteraman awam, moral dan kesihatan.

Tiada ulasan:

Haji : Perpaduan Umat Ke Arah Satu Kiblat

Para jemaah haji yang datang dari seluruh penjuru dunia berhimpun di Tanah Suci Makkah bagi menyahut seruan Nabi Ibrahim AS. Baginda AS dahu...