10 Februari 2022

Kolej Ditutup, Bantahan Larangan Berhijab Merebak


Sebuah negeri di negara India telah menutup sekolah tinggi dan kolej selama tiga hari, selepas pertikaian mengenai wanita Islam bertudung di dalam bilik darjah yang telah mendapat perhatian antarabangsa.

Kerajaan negeri Karnataka, mengambil keputusan itu selepas bantahan pelajar berhubung hijab meningkat menjadi keganasan.

Pada hari Rabu, seorang hakim di mahkamah tinggi negeri merujuk petisyen yang mencabar larangan itu kepada panel yang lebih besar.

Protes kini telah merebak ke seluruh negara.

Beratus-ratus orang berdemonstrasi menentang larangan memakai tudung di Kolkata dan Chennai, dua bandar terbesar di India, dan di Hyderabad.  

Kerajaan Pakistan memanggil duta India untuk menyampaikan kebimbangannya secara rasmi.

Keputusan untuk menutup sekolah dan kolej di negeri selatan India itu dibuat selepas bantahan oleh enam pelajar remaja di kolej kendalian kerajaan berhubung pemakaian tudung merebak ke kolej lain.

Beberapa pelajar Hindu kemudiannya hadir memakai selendang kuning, warna yang dilihat sebagai simbol Hindu, untuk membantah wanita Islam yang memakai tudung.

Pada hari Selasa, pemenang Hadiah Nobel Malala Yousafzai, yang berusia 15 tahun ketika dia terselamat daripada serangan Taliban di Pakistan kerana bersuara untuk hak gadis untuk dididik, mengambil berat perkara itu. 

Beliau menyeru para pemimpin India untuk melakukan sesuatu untuk "menghentikan  peminggiran wanita Islam".

 "Menolak untuk membenarkan gadis pergi ke sekolah dengan hijab adalah sesuatu yang mengerikan," kata aktivis berusia 24 tahun itu, dalam ciapan laman sosialnya. 

Di India, perselisihan itu telah meningkatkan ketakutan dan kemarahan di kalangan minoriti Muslim, yang mengatakan perlembagaan negara memberi mereka kebebasan untuk memakai apa yang mereka mahu.


Tiada ulasan:

Haji : Perpaduan Umat Ke Arah Satu Kiblat

Para jemaah haji yang datang dari seluruh penjuru dunia berhimpun di Tanah Suci Makkah bagi menyahut seruan Nabi Ibrahim AS. Baginda AS dahu...