Pembangkang Syria Lancar Usaha Baru

Ketua Pembangkang Riad Hijab berkata pada mesyuarat di Doha pembangkang mesti 'membetulkan' kesilapan lalu

Tokoh pembangkang Syria melancarkan usaha baharu untuk menghidupkan semula kempen mereka yang sudah berdekad menentang Presiden Bashar al-Assad pada rundingan di Qatar, di mana seorang pemimpin kanan berkata mereka perlu “membetulkan” kesilapan lalu.

Kumpulan politik itu, yang kini kebanyakannya berpangkalan di luar negara, telah melihat pengaruh mereka semakin berkurangan sejak beberapa tahun kebelakangan ini apabila Iran dan Rusia menyokong presiden Syria itu selepas dia menghasut tindakan keras maut ke atas penunjuk perasaan pada 2011 yang dengan cepat menjadi perang.

Riad Hijab, yang berpaling tadah kepada pembangkang ketika menjadi perdana menteri al-Assad pada 2012, memberitahu pembukaan mesyuarat dua hari pada hari Sabtu bahawa peristiwa di Syria adalah "suram".

 Beliau berkata mesyuarat itu mesti "menilai kemajuan kita dan membetulkan kesilapan yang telah kita lakukan di sepanjang laluan sukar untuk mencapai negara bersatu, bebas, demokratik".

Tokoh pembangkang tidak menyatakan kesilapan yang telah dilakukan, tetapi rombongannya berkata parti pembangkang gagal berkomunikasi dengan rakyat Syria dan menjadikan diri mereka relevan dengan perjuangan harian mereka.

 Hijab berkata adalah "penting" bagi pembangkang untuk "melaksanakan rancangan berkesan" untuk menentang kerajaan al-Assad dan "untuk mendedahkan konsep palsu bahawa Assad boleh meninggalkan dominasi Iran".

 Satu senarai cadangan yang bertujuan untuk "menyatukan" pembangkang akan dikeluarkan pada akhir rundingan, kata satu kenyataan.

Salem al-Meslet, ketua Gabungan Kebangsaan bagi Pasukan Revolusi dan Pembangkang Syria, berkata adalah penting untuk "menghantar mesej kepada semua rakyat Syria, mendengar nasihat mereka dan membuat rancangan baharu".

Dengan rundingan antarabangsa mengenai masa depan Syria menemui jalan buntu, al-Meslet berkata pembangkang bersatu juga akan menghantar "mesej penting kepada utusan PBB" mengenai konflik itu.

 Pusingan terakhir rundingan damai anjuran PBB pada Oktober gagal mencapai sebarang kemajuan, dan utusan khas Geir Pedersen menekankan "ketidakpercayaan yang besar di semua pihak".

 Menteri Luar Qatar Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani berkata pada bulan November negara serantau harus mengelak daripada mendekati kerajaan Syria.

 Peperangan Syria telah membunuh hampir setengah juta orang dan mendorong perpindahan berpuluh juta.

Ulasan