Tentera Rusia Di Sempadan Ukraine Berkembang, Lebih Kuat


Amerika Syarikat mendakwa Presiden Rusia Vladimir Putin telah menambah lebih banyak pasukan tentera dan keupayaan berhampiran sempadan Ukraine setiap hari.

Jurucakap Pentagon John Kirby berkata, ketumbukan tentera Rusia terus berkembang dan lebih kuat serta lebih bersedia. 

"Mereka sedang bersenam, jadi kami percaya bahawa dia mempunyai banyak keupayaan dan pilihan yang tersedia untuknya sekiranya dia mahu menggunakan kekuatan tentera,” 

“Kami percaya bahawa mereka mempunyai banyak keupayaan dan pilihan yang tersedia untuknya. Sekiranya dia mahu menggunakan kekuatan tentera dan seperti yang kita katakan, ia boleh berlaku pada bila-bila masa,” kata Kirby kepada MSNBC dalam satu temu bual pada hari Isnin.

Sementara itu, Menteri Luar United Kingdom berkata Rusia boleh menyerang Ukraine "pada bila-bila masa", memetik risikan terkini yang dilihat oleh London.

“Maklumat terkini menunjukkan Rusia boleh menyerang pada bila-bila masa dan kami menggesa Kremlin untuk menyahskalakan,” tulis Liz Truss di Twitter.

Komen itu dibuat berikutan ketegangan yang semakin meningkat dengan Moscow, yang telah mengumpulkan kira-kira 100,000 askar dan senjata canggih di sekitar sempadan Ukraine.

Manakala Menteri Luar Perancis telah berkata bahawa segala-galanya telah disediakan untuk tentera Rusia untuk menyerang dengan cepat di Ukraine, sambil menambah bahawa Eropah bersedia untuk mengenakan sekatan besar jika ia berlaku.

“Jika persoalannya adakah terdapat unsur-unsur yang pantas sehingga terdapat serangan besar oleh tentera Rusia di Ukraine, maka ya ia benar. Ia mungkin dan cepat,” kata Jean-Yves Le Drian kepada France 5 TV.

Beliau berkata penilaian itu dikongsi oleh Paris dan sekutunya, walaupun dia berkata tiada apa-apa yang menunjukkan bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin telah membuat keputusan itu.

"Ia bertiup panas dan sejuk," katanya, mencadangkan bahawa Rusia membiarkan pintu terbuka untuk dialog.


Ulasan