Ukraine Latih Orang Awam Hadapi Sebarang Kemungkinan


Pegawai simpanan Ukraine di bawah struktur "pertahanan wilayah" mengadakan latihan ketenteraan mingguan untuk orang awam sebagai persediaan menghadapi sebarang kemungkinan gangguan di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat.

Latihan terbaharu pada hari Sabtu di ibu negara Kyiv melibatkan lebih 100 orang awam, anggota tentera dan pasukan simpanan.

Sebagai sebahagian daripada pengambilan besar-besaran untuk tentera sukarelawan, latihan itu dijalankan oleh 'Legion Ukraine', sebuah badan yang menganjurkan latihan ketenteraan untuk penduduk awam. 

Ia dilaksanakan bersama-sama dengan Batalion Pertahanan Wilayah daerah Desnianskyi, Markas Pertahanan Kyiv, dan Total  Inisiatif penentangan dengan sokongan pentadbiran negeri daerah.

Pertahanan wilayah Ukraine ialah sistem negara, ketenteraan dan langkah-langkah khas yang dijalankan di seluruh negara dalam masa aman untuk persiapan menentang sebarang kemungkinan ancaman ketenteraan.

 Menurut akta penentangan negara yang berkuat kuasa 1 Januari, bilangan tetap Angkatan Pertahanan Wilayah dalam masa aman ialah 10,000 kakitangan kerjaya, dengan tambahan 120,000 orang simpanan awam akan diambil dan dilatih.

Oleh itu, dalam hal mobilisasi tentera, tentera sukarelawan akan terdiri daripada lebih daripada 130,000 orang, termasuk pasukan simpanan.

Ulasan