21 Juta Rakyat Yaman Memerlukan Bantuan, Separuh Adalah Kanak-Kanak


Hampir 21 juta orang di Yaman yang dilanda perang, atau 70 peratus daripada jumlah penduduk, memerlukan bantuan kemanusiaan yang menyelamatkan nyawa, kata Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam catatan Twitter pada Isnin.

"Ini termasuk 11.3 juta kanak-kanak atau hampir 80 peratus kanak-kanak," kata UNICEF.

Di Yaman, hampir 400,000 kanak-kanak di bawah umur lima tahun tergelincir daripada kekurangan zat makanan akut kepada kekurangan zat makanan akut yang teruk, kata agensi kemanusiaan itu.

Yaman telah terperangkap dalam perang saudara sejak akhir 2014 apabila militia Houthi yang disokong Iran merampas kawalan beberapa wilayah utara dan memaksa kerajaan Yaman yang disokong oleh Arab Saudi, Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi keluar dari ibu kota Sanaa.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu cuba menamatkan perang saudara tujuh tahun yang telah membunuh berpuluh-puluh ribu orang, menyebabkan 4 juta orang kehilangan tempat tinggal, dan membawa negara itu ke ambang kebuluran.

Seorang gadis Yaman duduk di atas trak di luar sebuah badan amal di daerah Midi, wilayah Hajjah, Yaman, pada 7 Mac 2022. Hampir 21 juta orang di Yaman yang dilanda perang, atau hampir 70 peratus daripada jumlah penduduk, memerlukan bantuan kemanusiaan yang menyelamatkan nyawa , kata Dana Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam catatan Twitter pada Isnin. "Ini termasuk 11.3 juta kanak-kanak atau hampir 80 peratus kanak-kanak," kata UNICEF. (Foto oleh Mohammed Mohammed/Xinhua)


Seorang budak lelaki Yaman membawa bungkusan kurma yang diterimanya daripada sebuah badan amal, di daerah Midi, wilayah Hajjah, Yaman, pada 7 Mac 2022. Hampir 21 juta orang di Yaman yang dilanda perang, atau hampir 70 peratus daripada jumlah penduduk, memerlukan kehidupan -menyelamatkan bantuan kemanusiaan, kata Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam catatan Twitter pada hari Isnin. "Ini termasuk 11.3 juta kanak-kanak atau hampir 80 peratus kanak-kanak," kata UNICEF. (Foto oleh Mohammed Mohammed/Xinhua)


Seorang lelaki berjalan di belakang seekor keldai, yang membawa catuan makanan yang diterimanya daripada sebuah badan amal, di daerah Midi, wilayah Hajjah, Yaman, pada 7 Mac 2022. Hampir 21 juta orang di Yaman yang dilanda perang, atau hampir 70 peratus daripada jumlah penduduk, memerlukan bantuan kemanusiaan yang menyelamatkan nyawa, kata Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam catatan Twitter pada Isnin. "Ini termasuk 11.3 juta kanak-kanak atau hampir 80 peratus kanak-kanak," kata UNICEF. (Foto oleh Mohammed Mohammed/Xinhua)

Ulasan