20 Mac 2022

Disebalik Hiruk Pikuk PAU, Umno Sebenarnya Berpecah Belah!

Interaksi mesra terpaksa antara Ahmad Zahid dan Ismail Sabri .......

 Walaupun keputusan menangguhkan pemilihan dalaman Umno dibuat, dan naratif penyiar RTM dan TV3 cuba menyembunyikannya, namun semua pihak tahu, Umno sebenarnya berpecah belah.

Tahun ini, dua kem mendominasi Perhimpunan Agung Umno (PAU), Kumpulan pertama, yang digelar ‘kelompok mahkamah’, sejajar dengan presiden parti Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan bekas Presiden Najib Razak yang mahukan pilihan raya umum ke-15 (PRU15) diadakan awal.

Kumpulan kedua, juga dikenali sebagai ‘kluster menteri’, diketuai oleh Naib Presiden parti Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sebaliknya dilaporkan ingin kekal sebagai perdana menteri sehingga tahun depan.

Gesaan untuk pilihan raya umum pramatang bertukar menjadi riuh rendah ketika Perhimpunan Agung Umno berlangsung sejak empat hari lalu, berakhir semalam.

Ahmad Zahid dan Timbalannya, Pengarah Pilihan Raya parti Datuk Seri Mohamad Hasan, jelas tidak sabar-sabar untuk meletakkan parti lamanya itu kembali di kerusi pemacu pentadbiran negara.

Walaupun beberapa penceramah semasa kongres mengulangi sentimen itu, beberapa ahli Umno yang lebih terkemuka, termasuk ahli parlimen dan menteri persekutuan, tidak mencerminkan mood presiden mereka.

Ahli parlimen Padang Rengas yang juga ‘orang lama’ Datuk Seri Nazri Aziz bertindak lebih jauh dengan menegur mereka yang tidak sabar-sabar untuk melihat pilihan raya awal kerana bersikap ‘opotunistik’ dan tidak berminat dengan kestabilan politik.

Sehubungan itu, perpecahan di kalangan pemimpin tertinggi parti Melayu itu tetap dipamerkan.

Memorandum persefahaman yang dibuat ketika ini antara kerajaan pimpinan Ismail Sabri dan Pembangkang juga meletakkan perdana menteri Umno dalam keadaan janggal, kerana salah satu syaratnya ialah Parlimen tidak akan dibubarkan sebelum 31 Julai tahun ini.

Untuk tiga hari pertama kongres, ketegangan dapat dirasai. Tetapi ini kelihatan reda semalam, apabila Ismail Sabri menyampaikan ucapan penggulungan yang dipenuhi dengan pengumuman optimis, seperti pelaksanaan gaji minimum RM1,500 yang ditunggu-tunggu.

Interaksi mesra terpaksa antara Ahmad Zahid dan Ismail Sabri di atas pentas, ditandakan dengan tepukan di bahu dan berjabat tangan, disambut dengan tepukan meriah, di dalam mahupun di luar dewan konvensyen.

Sebaliknya, ucapan penggulungan Ismail Sabri,  yang tidak berlaku tahun lalu, mendapat sorakan terbesar perwakilan, berbanding ucapan Zahid Hamidi.

Laungan “ Hidup PM! ” dan “ Hidup Ismail Sabri ” dengan lantang sehingga terpaksa menghentikan ucapannya beberapa kali.

Itu tidak termasuk insiden perwakilan Umno Johor melahirkan kekecewaan mereka kerana dihalang daripada berucap semasa mesyuarat tahunan parti.

Akhbar Malay Mail mendedahkan, pemimpin Pemuda Umno Johor tidak menyembunyikan rasa kecewa mereka terhadap sambutan yang membekukan itu, tetapi mengakui mereka bersedia untuk memendam perasaan negatif demi kesetiaan parti.

Semasa berkempen PRN Johor, parti itu berkata ia mahu Datuk Hasni Mohammad akan memainkan semula peranannya sebagai menteri besar sekiranya BN menang.

Tetapi dalam satu peristiwa yang dramatik, Raja Johor Sultan Ibrahim Iskandar menitahkan bahawa Adun Machap Umno yang baru dipilih Datuk Onn Hafiz Ghazi harus memimpin negeri itu.

Ia menimbulkan kemarahan beberapa puak dalam Umno, yang merasakan Hasni sepatutnya dilantik sebagai menteri besar sebagai balasan untuk memastikan negeri yang diidamkan untuk parti itu.

Tiada ulasan:

Rayuan Bantuan Untuk Mangsa Banjir Baling

"Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menut...