Rusia Bersedia Untuk Menawan Kyiv


Ukraine pada hari Rabu berkata tentera Rusia dan angkatan tentera sedang bersedia untuk merampas ibu kota Kyiv .

“Menurut maklumat yang ada, musuh sedang bersiap sedia untuk percubaan baharu untuk menawan Kyiv,” kata perkhidmatan akhbar Angkatan Tentera Ukraine dalam satu kenyataan.

Kyiv, bandar paling ramai penduduk di Ukraine, dikatakan agak sunyi sejak kebelakangan ini, walaupun artileri Rusia telah menyerang pinggir ibu negara.

Awal minggu ini, Datuk Bandar Kyiv Vitali Klitschko telah menggesa orang ramai untuk tinggal di dalam rumah atau di tempat perlindungan ketika bandar itu meningkatkan langkah pertahanan, sambil menambah bahawa pergaduhan sengit sedang berlaku di luar Kyiv.

"Perbandaran Kyiv melakukan segala-galanya untuk memastikan perkhidmatan bandar yang boleh dipercayai," katanya. "Kami mengagihkan bantuan di kalangan penduduk yang paling terdedah dan menyimpan stok makanan, keperluan dan ubat-ubatan."

Perang Rusia terhadap Ukraine, yang bermula pada 24 Februari, telah mengundang kecaman antarabangsa dan membawa kepada sekatan kewangan yang teruk ke atas Moscow.

Mengambil perhatian terhadap bantahan global, m​​​​​mana-mana perniagaan utama dunia juga telah mengehadkan atau menghentikan operasi Rusia mereka.

Sekurang-kurangnya 474 orang awam telah terbunuh dan 861 cedera di Ukraine sejak permulaan perang, dan lebih 2.1 juta orang telah melarikan diri ke negara jiran, menurut anggaran PBB.

Rusia adalah salah satu pengeluar minyak terkemuka dunia, dan juga menguasai pasaran tenaga Eropah sebagai pembekal terbesar gas aslinya. Konflik dan sekatan seterusnya telah menyebabkan harga minyak mentah lebih tinggi apabila kebimbangan bekalan semakin meningkat.

Ulasan