11 April 2022

Amnesty Gesa Tunisia Gugurkan 'Penyiasatan Politik' Terhadap Ahli Parlimen


Amnesty International' telah menggesa pihak berkuasa Tunisia untuk menggugurkan siasatan yang "dipolitikkan" terhadap penggubal undang-undang negara itu. 

Pada hari Jumaat, mahkamah tentera Tunisia menjatuhkan hukuman penjara tiga bulan keatas ahli parlimen Abdul Latif Al-Alawi. 

Pengarah wilayah Timur Tengah dan Afrika Utara, pergerakan hak asasi manusia global itu, Heba Morayef berkata, pihak berkuasa Tunisia mesti menamatkan penganiayaan politik terhadap ahli parlimen. 

"menghormati, melindungi, mempromosikan, dan memenuhi hak mereka untuk kebebasan bersuara, perhimpunan aman dan persatuan, selaras dengan kewajipan hak asasi manusia antarabangsa negara itu,” katanya dalam satu kenyataan.

Kumpulan hak asasi yang berpangkalan di London itu berkata sekurang-kurangnya 20 ahli parlimen yang mengambil bahagian dalam sidang pleno pada 30 Mac "untuk membantah perebutan kuasa Presiden Kais Saied" menghadapi tuduhan jenayah.

Saied mengecam sidang itu sebagai "percubaan rampasan kuasa yang gagal" dan telah membubarkan parlimen sejak itu.

 Hampir dua dozen ahli parlimen sama ada telah dipanggil atau disoal siasat, kata Amnesty.

 Morayef menyelar penyiasatan itu sebagai "bermotifkan politik", dengan menyatakan bahawa ia adalah "gangguan kehakiman dan merupakan percubaan untuk menyekat pelaksanaan hak kebebasan bersuara secara aman, perhimpunan aman dan persatuan oleh ahli parlimen yang digantung oleh Presiden Saied dahulu dan telah digantung.  kini dibubarkan dengan perintah.”

Beliau menyifatkan siasatan itu sebagai "langkah penindasan yang amat membimbangkan oleh pihak berkuasa Tunisia" yang "mesti dihentikan segera."

 Tunisia telah mengalami krisis politik yang mendalam sejak 25 Julai 2021 apabila Saied memecat kerajaan, menggantung parlimen, dan mengambil alih kuasa eksekutif, dalam satu tindakan yang dikritik oleh pihak lawan sebagai "rampasan kuasa".

Tiada ulasan:

Rayuan Bantuan Untuk Mangsa Banjir Baling

"Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menut...