08 April 2022

Bukan Ambil Alih Tugas Lelaki


KUALA TERENGGANU - Dasar Wanita Terengganu yang akan dilancarkan tidak lama lagi bukan bertujuan  mengambil alih tugas dan peranan lelaki tetapi sebaliknya untuk memperkasakan wanita di negeri itu. 

Mengulas lanjut, Naib Ketua Muslimat PAS Terengganu, YB Zuraida Md Nor berkata, dasar yang mempunyai 22 Segmen itu  mengetengahkan antaranya Wanita dan Kesihatan, Wanita dan Pendidikan serta Wanita dan Ekonomi  untuk melibatkan wanita sebagai peneraju  bersama lelaki.

" Kita sesekali tidak mahu mengambil tugas lelaki,  kita mengikut fitrah kejadian manusia dan fitrah kejadian wanita, yang penuh kelembutan, kasih sayang, ada hak dan batas dia, kita mengikut garis panduan agama kita. 

"Kita mahu memartabatkan wanita Terengganu selari dengan slogan 'Wanita Terengganu Wanita Berilmu," ujarnya. 

Zuraida berkata demikian di dalam program Bual Bicara Sidang DUN Terengganu yang disiarkan secara langsung di Facebook Dewan Muslimat PAS Negeri Terengganu pada 5 April lalu. 

Katanya lagi, dengan terlaksannya dasar ini, hak wanita dimartabatkan dan terjaga. 

"Kita hendak wanita Terengganu rasa selamat dan rasa terbela. Dan kita juga mahu memelihara hak mereka sebagai wanita dari segala sektor dan juga segmen," katanya.

Tiada ulasan:

Haji : Perpaduan Umat Ke Arah Satu Kiblat

Para jemaah haji yang datang dari seluruh penjuru dunia berhimpun di Tanah Suci Makkah bagi menyahut seruan Nabi Ibrahim AS. Baginda AS dahu...