27 April 2022

Diskriminasi Terhadap Muslim Amerika Meningkat Pada 2021


Diskriminasi terhadap umat Islam di AS meningkat sebanyak sembilan peratus pada 2021 berbanding tahun sebelumnya. 

Laporan tersebut didedahkan pada Isnin oleh kumpulan hak sivil dan advokasi Muslim pada sidang akhbar, berdasarkan kajian bertajuk "Still Suspect: The Impact of Structural Islamophobia."

Menurut Pegawai dari Council on American-Islamic Relations (CAIR), organisasi itu menerima 6,720 aduan di seluruh negara tahun lepas membabitkan pelbagai isu. 

Pengarah Eksekutif Kebangsaan CAIR, Nihad Awad berkata, antaranya adalah soal imigresen, diskriminasi perjalanan, penguatkuasaan undang-undang dan melampaui batas kerajaan, insiden kebencian dan berat sebelah, hak penjagaan, insiden sekolah dan insiden kebebasan bersuara.

"Ini mewakili jumlah kes tertinggi yang dilaporkan kepada CAIR dalam tempoh 27 tahun. Pencapaian ini membimbangkan," kata beliau. 

Nihad Awad menyatakan, laporan itu menambah "Islamofobia adalah struktur dan mendalam dalam masyarakat kita."

"Islamofobia telah menjadi arus perdana di Amerika. Ia memasuki institusi kerajaan dan ruang awam melalui undang-undang, dasar, retorik politik dan manifestasi lain," jelasnya. 

Menurutnya, 2,823 aduan berkaitan imigresen dan perjalanan, 745 aduan diskriminasi di tempat kerja, 553 penafian aduan penginapan awam, 679 aduan penguatkuasaan undang-undang dan keterlaluan kerajaan, 308 aduan berkaitan insiden kebencian dan berat sebelah, 278 aduan mengenai hak pemenjaraan, 177  aduan mengenai insiden sekolah, 56 aduan bebas pertuturan anti-BDS dan 1,101 aduan umum.

Laporan itu mendapati terdapat peningkatan sebanyak 55% dalam penguatkuasaan undang-undang dan aduan melampaui batas kerajaan pada tahun 2021, manakala terdapat peningkatan sebanyak 28% dalam insiden kebencian dan berat sebelah yang termasuk menanggalkan hijab secara paksa, atau tudung orang Islam, gangguan, vandalisme dan fizikal. 

Nihad Awad percaya kerajaan AS boleh menjadi sebahagian daripada penyelesaian dalam membendung Islamofobia.

"Kami menggesa Kongres hari ini untuk menerima pakai undang-undang yang menjadikan pembiayaan persekutuan untuk agensi penguatkuasaan undang-undang tempatan bergantung kepada agensi tersebut yang mendokumentasikan dan melaporkan jenayah benci kepada pangkalan data kebangsaan FBI. 

"Ini akan menawarkan insentif kepada penguatkuasa undang-undang tempatan untuk mengambil serius ancaman Islamofobia," katanya  tambah.

Tiada ulasan:

Perang Ahzab Melakar Sejarah Dan Cerminan Hari Ini

 Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor Ramadhan pantas berlari , memecut semahunya tanpa menoleh sedetik pun kebelakang. Kita masih terkial-kial untuk...