Hamas Teruskan Usaha Mengekang Pencerobohan Israel di Baitulmaqdis


 Hamas akan terus menjalinh ubungan antarabangsa dan serantau untuk menamatkan pencerobohan Israel terhadap Masjid Al-Aqsa dan rakyat Palestin di Tebing Barat, terutama di Jenin.

Anggota biro politik Hamas, Mousa Abu Marzook berkata, pergerakan itu berunding dengan banyak pihak untuk membendung serangan dan provokasi Israel di bandar Baitulmaqdis yang diduduki rejim Israel.

 "Kami telah mengadakan hubungan dengan saudara Mesir dan Qatar, PBB, Turki dan banyak negara Eropah secara tidak langsung," jelas Abu Marzook pada hari Rabu

Beliau memberitahu bahawa Hamas tidak berminat dalam peperangan.

"Bagaimanapun, sekiranya hubungan ini adalah tidak dapat menamatkan provokasi pendudukan [Israel] di kota Baitulmaqdis yang diduduki, semua bentuk penentangan rakyat kita adalah sah untuk bertindak balas dan mempertahankan Masjid Al-Aqsa dan kota suci." tegasnya.

Beliau menambah bahawa gerakan itu mengecam kolektif Israel. hukuman terhadap rakyat Palestin di seluruh wilayah yang diduduki.

 "Pendirian dan mesej kami adalah jelas, iaitu Baitulmaqdis adalah garis merah... dan kami tidak akan berdiam diri sebelum provokasi ini," tegasnya lagi.

"Rakyat Palestin kami dan penentangan mereka akan bertindak balas terhadap sebarang percubaan untuk mengubah keadaan. di Baitulmaqdis, atau pembahagian Masjid Al-Aqsa secara temporal dan ruang, seperti yang berlaku di Masjid Ibrahimi [Hebron]."tambah beliau.

 Berkenaan dengan hubungan pergerakan itu dengan negara-negara serantau, Abu Marzook menegaskan keinginannya untuk membangunkan hubungan rasmi untuk kepentingan rakyat Palestin. urusan negara lain."

 Banyak negara Barat menghubungi Hamas, dia mengesahkan, tetapi tidak mengumumkan hubungan sedemikian, yang mereka mahu kekal rahsia.

Ulasan