21 April 2022

Jadualkan Diri Untuk Menjadi Orang Bertakwa

 


Oleh : Sofeah Ali

KUALA NERUS - Untuk menjadi orang yang bertakwa, seseorang itu mestilah menyediakan jadual diri yang sentiasa memperuntukkan masa untuk Al-Quran dan amalan-amalan baik yang lain. 

Timbalan Ketua Muslimat PAS Terengganu, Ustazah Tuan Roslina Tuan Sulaiman berkata, kehadiran Ramadan al-Karim, membuka ruang penyucian jiwa yang bersungguh-sungguh kepada Allah. 

"Atur jadual secara bertulis bersesuain dengan tugas-tugas seharian kita, masa mengajar, kita mengajar," ujarnya.

Beliau berkata demikian pada Program Tadarus Al-Quran Guru-guru PASTI kawasan itu, bertempat di Masjid Jeram disini pada 19 April. 


Program yang dianjurkan oleh Majlis Guru PASTI Kawasan  Kuala Nerus(MGPKKN) disertai seramai 130 tenaga pengajar pra-sekolah berkenaan.

Menurut beliau yang juga Ketua Muslimat Kuala Nerus, apabila tiba bulan mulia itu, setiap saat mesti dijaga dengan mengelakkan daripada melakukan kerja-kerja sia-sia. 

"Kita hendak merebut ganjaran  berganda yang dijanjikan Allah, satu kebaikan digandakan sepuluh pahala berbanding bulan lain satu kebaikan satu pahala," katanya.

Tiada ulasan:

Rayuan Bantuan Untuk Mangsa Banjir Baling

"Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menut...