Pergerakan Neo-Nazi Membawa Kepada Peningkatan Islamofobia


 Turki pada hari Selasa mengkritik ahli politik sayap kanan Sweden kerana membakar kitab suci umat Islam Al-Quran, dengan mengatakan bahawa "pergerakan neo-Nazi itu telah membawa kepada peningkatan Islamofobia ."

Mendesak kerjasama menentang sebarang bentuk perkauman dan retorik Islamofobia, Menteri Luar Turki Mevlut Cavusoglu memberitahu sidang akhbar bersama di ibu negara Ankara dengan rakan sejawatannya dari Hungary Peter Szijjarto bahawa serangan ke atas masjid dan pembakaran al-Quran tidak ada kaitan dengan kebebasan bersuara.

Pada hari Khamis, Rasmus Paludan, ketua kumpulan Stram Kurs (Garisan Keras) sayap kanan Sweden, membakar satu naskhah al-Quran di bandar Linkoping di selatan.

Tiga orang cedera Ahad di bandar timur Norrkoping apabila polis dilaporkan melepaskan tembakan ke arah perusuh semasa protes menentang pembakaran al-Quran.

Meningkatnya serangan Islamofobia

Menyedari bahawa serangan perkauman dan Islamofobia meningkat semasa bulan suci Ramadan, Cavusoglu berkata insiden di Sweden berlaku "di bawah pengawasan polis."

Beliau juga memetik serangan perkauman lain yang berlaku di bahagian lain di dunia, mengatakan bahawa seorang warganegara Turki menghadapi serangan perkauman di New York pada 15 April, manakala sebuah masjid Turki di Dortmund, Jerman mendapat surat ugutan dengan gambar babi pada 16 April.

Cavusoglu juga mengecam serangan ke atas rakyat Palestin di Tebing Barat dan di Masjid Al-Aqsa Baitulmaqdis, dengan mengatakan sekurang-kurangnya 18 orang terbunuh setakat ini dan lebih 400 cedera.

"Kami berpendapat bahawa kenaikan pada Ramadan ini bukanlah satu kebetulan. Terutamanya di Barat, kami melihat pergerakan neo-Nazi, termasuk parti politik, meningkatkan serangan perkauman dan anti-Islam," tambahnya.

"Anti-Kristian, anti-Semitisme, dan Islamofobia adalah jenayah terhadap kemanusiaan," katanya.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada Selasa akan mengadakan perbualan telefon dengan rakan sejawatannya dari Israel Isaac Herzog mengenai insiden yang sedang berlaku di Tebing Barat dan di Masjid Al-Aqsa Baitulmaqdis, katanya.

Mengenai perang Rusia ke atas Ukraine, Cavusoglu berkata: "Kami percaya bahawa penyelesaian hanya boleh dicapai melalui cara diplomatik. Kami percaya bahawa tidak akan ada penyelesaian ketenteraan."

Sambil mengatakan bahawa Turkiye meneruskan dialog dan perbincangan peringkat tingginya dengan delegasi Rusia dan Ukraine, Cavusoglu berkata: "Kami sudah tentu melihat permulaan perang dingin baru... Mungkin mengambil masa 10 tahun untuk kepercayaan diwujudkan, tetapi kami fikir bahawa langkah pantas untuk gencatan senjata dan isu-isu tertentu perlu diambil."

Bagi pihaknya, menteri luar Hungary mengalu-alukan usaha Turkiye untuk keamanan dan menamatkan perang Rusia-Ukraine.

Szijjarto menegaskan semula sokongan negaranya terhadap integriti wilayah dan kedaulatan Ukraine, dengan mengatakan bahawa Hungary "tidak boleh membayar harga untuk perang."

Beratus-ratus ribu pelarian Ukraine telah mencari perlindungan di Hungary.

"Kami tidak akan menyokong sekatan ke atas minyak dan gas Rusia," katanya, sambil menambah bahawa penghantaran gas Rusia ke Hungary tiba tanpa sebarang gangguan.

Sekurang-kurangnya 2,072 orang awam telah terbunuh dan 2,818 cedera di Ukraine setakat ini dalam perang yang bermula pada 24 Februari, menurut anggaran PBB, dengan angka sebenar dipercayai lebih tinggi.

Lebih 4.9 juta rakyat Ukraine telah melarikan diri ke negara lain, dengan lebih 7 juta lagi kehilangan tempat tinggal, kata agensi pelarian PBB.  

 

Ulasan