Serangan, Ucapan Kebencian Pada Perayaan Hindu Di India


 Umat Islam di beberapa negeri di negara India berada dalam kegelisahan selepas kumpulan perusuh keluar dalam perarakan, membuat ucapan kebencian dan menyerang harta benda mereka semasa perayaan ‘Hindu Ram Navmi’.

Kebanyakan keganasan dilaporkan dari negeri Madhya Pradesh, Gujarat, Jharkhand dan Bengal Barat pada hari Ahad ketika masyarakat Hindu menyambut hari lahir tuhan Ram, salah satu dewa utama agama itu . “Jai Shri Ram” (Hail Lord Ram).

Nyanyian pemujaan yang akhir-akhir ini menjadi laungan kumpulan Hindu sayap kanan kerana mereka menyasarkan umat Islam dan minoriti lain.

Berpuluh-puluh video telah menjadi tular di media sosial India sejak Ahad, menunjukkan perarakan lelaki Hindu memakai tudung warna kunyit dan dalam beberapa kes, membawa kayu dan pedang.

Mereka juga dilapor, memberhentikan motosikal mereka di kawasan kejiranan Muslim, memainkan lagu-lagu provokatif yang bersifat ancaman pembunuhan beramai-ramai di luar, rumah dan masjid, dan membangkitkan slogan kebencian.

Dalam salah satu video, kononnya dari negeri timur daerah Muzaffarpur di Bihar, seorang lelaki dilihat memanjat dinding masjid dan memasang bendera warna kunyit di pintu masuknya ketika orang lain bersorak, pedang berkilat dan kayu hoki.

Namun begitu, menurut Al Jazeera, pihaknya belum mengesahkan ketulenan video tersebut secara bebas.

Di sesetengah tempat, provokasi menyebabkan ahli komuniti minoriti membaling batu ke arah perarakan, yang membawa kepada ketegangan. 

Dalam beberapa keadaan, malah anggota polis dilihat menyertai kumpulan itu.

Beberapa rusuhan terburuk dilaporkan dari daerah Khargone di negeri tengah Madhya Pradesh, yang ditadbir oleh Parti Bharatiya Janata (BJP) pimpinan Perdana Menteri Narendra Modi.

Fazluddin Shaikh, seorang penduduk Khargone, memberitahu Al Jazeera pada hari Selasa bahawa sebuah masjid di kawasan Sarafa Bazar telah dibakar oleh kumpulan Hindu pada malam Ahad semasa perarakan Ram Navmi.

Sekurang-kurangnya 10 rumah turut dibakar dan lebih 24 orang, termasuk seorang pegawai polis, cedera dalam keganasan yang tercetus di Khargone, memaksa pentadbiran mengenakan perintah berkurung di beberapa bahagian di daerah itu


Ulasan