25 April 2022

Turki Tolak Kenyataan Biden Mengenai Peristiwa 1915


Turki pada hari Ahad menolak dan mengutuk kenyataan yang dibuat oleh Presiden AS Joe Biden mengenai peristiwa 1915.

 "Kenyataan yang tidak sesuai dengan fakta sejarah dan undang-undang antarabangsa mengenai peristiwa 1915 adalah tidak sah. Ini termasuk kenyataan malang yang dibuat oleh Presiden AS Biden hari ini, iaitu pengulangan kesilapan yang dilakukannya pada 2021," kata Kementerian Luar Negeri Turki dalam satu kenyataan.

Menegaskan bahawa Ankara menolak "kenyataan dan keputusan sedemikian, yang memutarbelitkan fakta sejarah dengan motif politik," kementerian itu juga mengutuk "mereka yang berkeras melakukan kesilapan ini."

"Pendekatan berat sebelah dan selektif yang tidak mempunyai tujuan selain untuk menarik permusuhan daripada sejarah adalah bermasalah dari segi moral dan berniat buruk dari segi politik," katanya.

Kementerian itu juga menegaskan bahawa memperingati "semua penderitaan yang dialami pada tempoh itu, tanpa diskriminasi etnik atau agama" memerlukan pendirian kemanusiaan dan teliti.

 Turki dengan penuh hormat memperingati penderitaan seluruh penduduk Uthmaniyyah, termasuk orang Armenia, tambahnya. 

"Kami menolak percubaan untuk mengeksploitasi kesakitan ini untuk tujuan politik." tambah kenyataan itu. 

Memetik cadangan Turki untuk menubuhkan suruhanjaya sejarah bersama dan membuka arkib kedua-dua negara, Ankara mengulangi gesaannya untuk mengkaji "episod kontroversi dalam sejarah," seperti peristiwa 1915, "tanpa prejudis dengan menghormati prinsip saintifik dan undang-undang untuk mencapai  hanya kenangan."

"Turki berusaha untuk keamanan dan kestabilan di rantaunya dan di dunia, dan semangat kerjasama untuk diguna pakai. Inisiatif normalisasi dengan Armenia adalah satu lagi manifestasi persefahaman ini," kata kementerian itu.

Menteri Luar Negeri Mevlut Cavusoglu di Twitter juga mengkritik beberapa pendirian pemimpin Barat mengenai peristiwa 1915 dan menyifatkannya sebagai "munafik."

"Beberapa pemimpin Barat baru-baru ini berhujah bahawa 'pembunuhan beramai-ramai' hanya boleh ditentukan melalui keputusan mahkamah. Jadi benar!"  tegas Cavusoglu ketika mengulas video Biden dan Presiden Perancis Emmanuel Macron.

 "Pemimpin yang sama menggunakan istilah 'pembunuhan beramai-ramai' dengan motif politik untuk peristiwa 1915 walaupun tiada keputusan mahkamah yang berwibawa tidak lain hanyalah kepura-puraan," tambahnya.

Sebelum itu, Presiden A.S. Joe Biden pada hari Jumaat memberitahu Presiden Turki Tayyip Erdogan bahawa beliau berhasrat untuk mengiktiraf peristiwa 1915 sebagai pembunuhan beramai-ramai rakyat Armenia oleh Empayar Uthmaniyyah.

Baca Pengisytiharan ‘Armenian Genocide’: Pendedahan bukti Islamofobia


Tiada ulasan:

Rayuan Bantuan Untuk Mangsa Banjir Baling

"Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menut...