Hizbullah Dan Sekutunya Kalah


Hizbullah yang disokong Iran dan sekutunya telah kehilangan majoriti mereka di parlimen Lubnan selepas keputusan pilihan raya umum negara itu diumumkan.

 Sekutu parti Syiah mengalami kekalahan di seluruh negara, menurut keputusan yang dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri pada hari Selasa.

Blok pro-Hizbullah memperoleh 58 kerusi, kurang daripada 65 kerusi yang diperlukan untuk memperoleh majoriti, dan turun daripada 71 di parlimen sebelumnya.

Pergerakan Patriotik Bebas, sekutu Hizbullah, bukan lagi blok parlimen Kristian terbesar di negara itu, memenangi 18 kerusi dalam pilihan raya Ahad, berbanding 20 untuk pesaingnya yang disokong oleh Amerika Syarikat dan Arab Saudi, Pasukan Lubnan.

Sekutu utama Hizbullah yang lain, seperti pemimpin Druze Talal Arslan di Aley, dan pemimpin Sunni Faysal Karame di Tripoli, juga kehilangan kerusi. 

Selain itu, dua calon yang disokong Hizbullah di kubu pilihan raya pergerakan itu di selatan Lubnan, turut tewas. 

Secara keseluruhan, 16 calon bebas menang kerusi parlimen, peningkatan 15 kerusi berbanding pilihan raya 2018.

 Sembilan calon lain yang bertanding di platform yang mengkritik status quo dan parti politik yang dominan turut dipilih, antaranya jutawan ahli perniagaan Fouad Makhzoumi, dan empat calon Parti Kataeb Kristian yang pernah berpengaruh.

 Buat pertama kali dalam beberapa dekad, pilihan raya berlangsung tanpa parti Sunni terbesar di negara ini, Gerakan Masa Depan.

 Ketuanya, bekas perdana menteri Saad Hariri, berundur daripada politik awal tahun ini.  

Beberapa penyokongnya menyokong boikot itu, manakala beberapa sekutunya keluar parti untuk mengambil bahagian dalam pilihan raya. AJE

Ulasan