09 Mei 2022

Mengingati Serangan Israel 2021 Ke Atas Gaza


Pada 6 Mei 2021 Israel meningkatkan tindakan keras kejamnya ke atas rakyat Palestin di Baitulmaqdis Timur yang diduduki, mencetuskan perang dengan Hamas, di mana Semenanjung yang dikepung itu dibombardir selama 11 hari sehingga gencatan senjata berkuat kuasa pada 21 Mei 2021.

Apa yang berlaku?

Peperangan Israel pada Mei 2021 ke atas Gaza merupakan pencerobohan ketenteraan keempat besarnya di Semenanjung yang dikepung sejak negara pendudukan itu mengenakan sekatan penuh pada 2007, mewujudkan bencana kemanusiaan. Keganasan berminggu-minggu oleh tentera Israel dan peneroka sayap kanan ke atas rakyat Palestin di Baitulmaqdis Timur yang diduduki dan perkarangan Masjid Al-Aqsa, mendahului serangan darat dan udara berskala penuh ke atas Gaza, yang dinamakannya sebagai "Penjaga Tembok".

Dalam keadaan yang tidak menentu yang dicipta oleh pendudukan selama berdekad-dekad, tentera Israel diberi kuasa, sebulan sebelum serangan Gaza , untuk mengusir keluarga Palestin dari kejiranan Sheikh Jarrah di Baitulmaqdis Timur yang diduduki. Keluarga-keluarga itu telah bertempur dalam pertempuran undang-undang yang sengit di mahkamah Israel untuk menghentikan pemindahan paksa mereka bagi membolehkan peneroka haram Israel mengambil alih rumah dan harta benda mereka. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah memberi amaran bahawa pengusiran yang dirancang boleh menyamai "jenayah perang".

Pengusiran keluarga Palestin dari rumah mereka adalah pemangkin kepada protes Palestin yang meluas di seluruh wilayah Palestin yang diduduki dan, kemudian, di dalam Israel. Protes itu dipatahkan dengan kejam oleh tentera Israel, termasuk serbuan ke atas Masjid Al-Aqsa semasa bulan suci Ramadan, yang bertepatan dengan peningkatan keganasan. 100 rakyat Palestin cedera selepas Israel melepaskan tembakan ke arah jemaah di Masjid Al-Aqsa.

Pada masa yang sama, kumpulan perusuh sayap kanan Israel mengamuk melalui kawasan kejiranan Palestin menyerang penduduk Palestin di Baitulmaqdis sambil melaungkan "Matilah Orang Arab".  Dalam adegan yang mengingatkan pogrom, kumpulan peneroka ketuanan Yahudi berhaluan kanan bersenjata menyerang rumah dan hartanah Palestin, mencetuskan kecaman antarabangsa.

Khaled Meshaal, ketua pejabat diaspora gerakan penentangan Palestin, Hamas, menyifatkan pengusiran keluarga Palestin dari rumah mereka di kejiranan Sheikh Jarrah di Baitulmaqdis Timur sebagai "pembersihan etnik". Hamas yang dianggap sebagai kumpulan pengganas oleh Israel dan sekutunya di Barat turut mengeluarkan ugutan untuk membalas serangan sebagai tindak balas terhadap pencerobohan penduduk Palestin di Baitulmaqdis dan Masjid Al-Aqsa. Ia memberi amaran bahawa serangan ke atas tapak suci itu adalah "garisan merah".

Pejabat Hal Ehwal Kemanusiaan PBB di wilayah Palestin yang diduduki (OCHA) berkata bahawa tentera Israel mencederakan 1,000 rakyat Palestin di Baitulmaqdis Timur antara 7 dan 10 Mei. Jumlah sebenar kecederaan, bagaimanapun, dianggap lebih tinggi.

Israel menindaklanjuti tindakan kerasnya terhadap rakyat Palestin di Baitulmaqdis Timur dengan serangan penuh ketenteraan ke atas Gaza . Ia mendakwa bahawa perang itu adalah tindak balas terhadap roket yang dilepaskan ke arah negara pendudukan oleh gerakan penentangan Palestin, Hamas.

Apa yang berlaku seterusnya?

Sementara, di satu pihak, Israel tunduk kepada tekanan antarabangsa dan menangguhkan pengusiran paksa keluarga Palestin dari rumah mereka, ia meningkatkan serangannya ke atas Gaza. Lebih 253 orang terbunuh, termasuk 66 kanak-kanak dan 35 wanita, selepas 11 hari serangan tanpa pandang bulu ke atas penduduk Gaza yang terkepung. Dua ribu lagi cedera dan puluhan ribu terpaksa meninggalkan rumah mereka.

Dalam salah satu serangan peluru berpandu yang paling kontroversi, Israel mengebom Menara Al-Jalaa 13 tingkat yang menempatkan agensi berita utama, termasuk Associated Press. Editor eksekutif agensi AS menggesa siasatan bebas . Susulan siasatannya sendiri, Pemerhati Hak Asasi Manusia (HRW) menolak dakwaan Israel mengenai bangunan itu menempatkan pengganas dan membuat kesimpulan bahawa tiada bukti ditemui mengenai operasi ketenteraan di bangunan itu apabila blok itu diserang. Dalam laporan yang diterbitkan dua bulan selepas itu, HRW berkata bahawa "pasukan Israel melakukan serangan di Gaza pada Mei yang memusnahkan seluruh keluarga tanpa sebarang sasaran tentera yang jelas berdekatan."

Dalam adegan yang tidak pernah dilihat selama bertahun-tahun, terdapat imej "kebangkitan semula" ketika penduduk Palestin di bandar-bandar majoriti Arab di dalam Israel berarak dalam solidariti dengan Gaza dan Baitulmaqdis Timur menentang negara pendudukan. Protes telah diadakan di Jaffa, Haifa, Umm Al-Fahm, Nazareth, Lydda, Ramleh, Acre, Tiberias, Beersheba dan tempat lain di dalam apa yang dipanggil Palestin 1948 Palestin. Diilhamkan, rakyat Palestin di Jordan dan Lubnan, rumah kepada berjuta-juta pelarian yang datuk dan nenek mereka diusir oleh paramilitari Zionis semasa penciptaan Israel, juga berarak dalam solidariti menuju sempadan Palestin.

Di dalam Israel, perusuh sayap kanan Israel membunuh rakyat Palestin, mengheret seorang lelaki keluar dari keretanya dan membelasahnya hampir mati. Kedai-kedai dalam kawasan kejiranan Palestin telah dirosakkan, dan kumpulan perusuh memecah masuk ke dalam rumah, menakutkan mereka yang berada di dalam. Rumah ibadat juga dibakar semasa keganasan antara kaum yang mencabar dakwaan Zionis untuk hidup bersama secara aman dengan jiran "Arab" mereka.

Sehari sebelum perang berakhir, Hamas meletakkan syarat untuk gencatan senjata dengan berkata: “Satu, tentera Israel mesti menghentikan pencerobohan ke dalam perkarangan Al-Asqa dan menghormati tapak itu. Kedua, Israel mesti menghentikan pengusiran paksa penduduk Palestin di kawasan kejiranan Sheikh Jarrah. Syarat ini mengikut undang-undang antarabangsa, bukan sahaja syarat yang diharapkan oleh pihak berkuasa Hamas.”

Israel telah cuba memasarkan pencapaiannya dalam operasi 2021 sebagai kejayaan besar, tetapi ramai yang melihat perang itu sebagai kekalahan bagi negara pendudukan itu. Hampir dua kali lebih ramai orang awam di Israel terbunuh dalam tempoh 11 hari berbanding terkorban dalam 51 hari perang Gaza 2014. Keupayaan Hamas melancarkan serangan roket ke negara pendudukan turut mendedahkan kelemahan negara itu. Lebih-lebih lagi, keputusan rakyat Palestin di dalam Israel untuk bergabung dalam solidariti adalah tanda kuat perpaduan yang tidak dapat dilihat dalam beberapa dekad. Ia mendedahkan retakan asas dalam masyarakat Israel yang menampakkan diri mereka dalam hukuman mati terhadap warga Palestin Israel.

Pengulas Israel menggambarkan bagaimana "'Penjaga Tembok' di Gaza telah bertukar menjadi perang sempadan Israel yang paling gagal dan sia-sia." Di dalam Israel, kebimbangan terhadap Intifada ketiga di Tebing Barat muncul semula, dengan ramai pakar memberi amaran bahawa keadaan sudah masak untuk kebangkitan rakyat. Peperangan itu juga memberi tamparan kepada apa yang dipanggil "Perjanjian Abraham". Ia mendedahkan pembohongan dan kesia-siaan menormalkan hubungan dengan Israel, sementara rakyat Palestin terus hidup di bawah pendudukan tentera yang kejam.

Tiada ulasan:

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...