Pembunuhan Beramai-ramai Perancis Di Algeria Tidak Boleh Dilupakan

 


Presiden Algeria Abdelmadjid Tebboune berkata "pembunuhan beramai-ramai keji" yang dilakukan semasa era penjajahan Perancis di Algeria "tidak boleh dilupakan."

 Dalam mesej pada ulang tahun ke-77 pembunuhan beramai-ramai pada 8 Mei 1945 yang dilakukan oleh tentera kolonial Perancis terhadap penunjuk perasaan Algeria, Tebboune berkata pertumpahan darah itu merupakan titik perubahan dalam sejarah Algeria.

 Pembunuhan beramai-ramai pada 8 Mei 1945 adalah pembunuhan beramai-ramai terbesar dan paling jelik yang dilakukan oleh Perancis dalam satu hari di mana angka rasmi Algeria menganggarkan bahawa kira-kira 45,000 rakyat Algeria terbunuh kerana menuntut kemerdekaan kepada negara mereka.

 Algeria mewakili contoh terbaharu dan paling berdarah sejarah kolonial Perancis di benua Afrika.

 Kira-kira 1.5 juta rakyat Algeria terbunuh dan berjuta-juta lagi kehilangan tempat tinggal dalam perjuangan lapan tahun untuk kemerdekaan yang bermula pada 1954.

 Selama bertahun-tahun, Algeria telah menuntut Perancis mengiktiraf dan membayar pampasan atas jenayah yang dilakukan terhadap rakyat Algeria semasa zaman penjajahan Perancis antara 1830 dan 1962.

 Paris tidak pernah secara rasmi meminta maaf kepada Algeria sebagai sebuah negara atas dasar penjajahnya.

Ulasan