Pertempuran Meletus Sambut PM Baru


 Pertempuran meletus di bahagian berlainan ibu kota Libya Tripoli pada Selasa selepas kerajaan yang diluluskan parlimen, diketuai oleh Fathi Bashagha, memasuki bandar itu.

Keadaan itu memaksa perdana menteri baharu yang diiringi beberapa menteri, tiba sebagai persediaan untuk memulakan kerja kerajaannya, meninggalkan ibu negara hanya beberapa jam selepas ketibaan.

Tidak lama selepas itu, pertempuran meletus di seluruh Tripoli tengah antara kumpulan bersenjata yang bergabung dengan kerajaan Bashagha dan yang lain disokong oleh Kerajaan sementara Perpaduan Nasional yang diketuai oleh Perdana Menteri Abdul-Hamid Dbeibah, menurut penduduk tempatan.

Belum ada maklumat mengenai mangsa yang terkorban.

Kerajaan Perpaduan Nasional pada Selasa mengecam kemasukan itu, menyifatkan ia sebagai "kumpulan bersenjata haram" yang cuba memasuki ibu negara.

“Penduduk ibu kota Tripoli terkejut hari ini melihat kumpulan bersenjata haram cuba menyelinap masuk ke Tripoli pada waktu malam, bermati-matian cuba menyebarkan panik dan huru-hara dengan penggunaan senjata dan keganasan,” kata Kerajaan Perpaduan Negara dalam satu kenyataan.

Kerajaan juga menuntut semua pihak antarabangsa mengecam "perbuatan itu dan mempertimbangkan siapa yang melakukannya tidak sesuai untuk menjadi sebahagian daripada mana-mana dialog politik."

Stephanie Williams, penasihat khas kepada Setiausaha Agung PBB di Libya, pada hari Selasa menekankan keperluan untuk mengekalkan ketenangan di lapangan dan melindungi orang awam.

"Konflik tidak boleh diselesaikan dengan keganasan, tetapi dengan dialog dan pengantaraan, dan untuk tujuan ini, pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kekal tersedia untuk semua pihak yang percaya dalam membantu Libya mencari jalan yang tulen dan konsensual ke hadapan ke arah kestabilan dan pilihan raya," Williams berkata.

Kerajaan Bashagha dilantik oleh Dewan Rakyat pada Februari. Bagaimanapun, Dbeibah enggan menyerahkan kuasa, berkata kerajaannya akan terus bekerja dan hanya menyerahkan jawatan kepada kerajaan yang dipilih.

Libya telah mengalami ketidakstabilan politik dan huru-hara sejak kejatuhan rejim mendiang Muammar Gaddafi pada 

Ulasan