Umat ​​Islam di Ukraine Sambut Aidilfitri Dalam Peperangan


Umat ​​Islam di Ukraine pada Isnin menyambut Aidilfitri dalam 'bayangan peperangan' , menandakan berakhirnya bulan suci Ramadan.

 Sejumlah jemaah Islam berkumpul di Masjid Pusat Komuniti Islam di ibu kota Kyiv untuk solat sunat Aidilfitri.

 Bercakap kepada Agensi Anadolu, Seyran Arifov, presiden Majlis Muslim Ukraine, berkata bahawa ramai orang Islam terpaksa meninggalkan rumah mereka kerana perang Rusia yang berterusan ke atas Ukraine.

 Sebahagian daripada mereka berlindung di negara lain, manakala yang lain melarikan diri ke lokasi yang lebih selamat dalam negara, katanya.

 Sambil menyatakan kebimbangan terhadap perang, Arifov menyeru masyarakat Islam untuk melakukan yang terbaik untuk menyumbang kepada negara dan rakyatnya.

 Seyfullah Rashidov, seorang profesor di Universiti Kemanusiaan Negeri Izmail di Ukraine, mengucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat Islam dan mendoakan mereka hidup aman dan sihat.

 Ali Assadi, seorang warga Ukraine yang berasal dari Palestin, berkata mereka berharap perang akan segera berakhir.

 Sekurang-kurangnya 2,899 orang awam telah terbunuh dan 3,235 lagi cedera di Ukraine sejak perang dengan Rusia bermula pada 24 Februari, menurut anggaran PBB.  Tol sebenar dikhuatiri lebih tinggi.

 Lebih daripada 5.4 juta orang telah melarikan diri ke negara lain, dengan kira-kira 7.7 juta orang kehilangan temp. tinggal, menurut data dari agensi pelarian PBB me

Islam adalah minoriti di Ukraine mewakili sekitar 0.9% daripada jumlah penduduk seramai 40 juta orang


Ulasan