Penghinaan Terhadap ArRasul; Adakah Satu Kebetulan

Penunjuk perasaan mengadakan bantahan di Karachi terhadap kenyataan pegawai BJP yang menghina Nabi Muhammad SAW. - FOTO AFP

Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor .

Minggu lepas  dalam euforia kegembiraan menyambut lebaran sehingga melangkaui bulan Syawal telah dihangatkan dengan isu penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW oleh Nupur Sharma dan Naveen Jindal di negara India yang diperintah oleh BJP ( Parti Ekstremis Hindu yang mendokong ideologi Hindusva). Kedua tokoh politik BJP ini telah membuat komen yang jelek terhadap kemuliaan Rasulullah dan Aisyah RA didalam rancangan televisyen dan juga tweeter.

BJP yang menjadi parti yang berkuasa di India pada mulanya memandang enteng bantahan umat Islam domestik, namun akhirnya mulai panik apabila negara umat Islam mula melakukan pemboikotan ekonomi terhadap negara mereka. Pasaraya di negara Kuwait contohnya telah mula mengeluarkan semua stok barang- barang yang diimport daripada India. Bahkan penghinaan ini menyebabkan kerajaan Emiriah Islam Afghanistan,Saudi, Bahrain memulakan tekanan diplomatik terhadap India. Demonstrasi anti India juga digalang dibeberapa buah negara termasuk di Pakistan, musuh tradisi India semenjak  tahun1947 dahulu lagi. Kerajaan India dibawah pimpinan Modi menghidu akan kecelakaan sosio ekonomi jika membiarkan isu ini berlarutan ,maka dua pemimpin mereka yang menghina Nabi Muhammad ' terpaksa' diamankan.

Penghinaan terhadap ar Rasul SAW seolah acara dwi tahunan, jika kita ingat kembali dua tahun lepas apa yang berlaku di Peranchis. Kejadian 16 Oktober 2020 di negara bekas penjajah Algeria, Tunisia, Syria, Mauritania, Chad itu menimbulkan respon luar jangka seorang pemuda Islam berketurunan Chechnya. Samuel Paty yang berkelakuan jelek dengan menayangkan beberapa karikatur menghina nabi Muhammad kepada anak-anak didiknya ,kononnya seputar perbincangan tentang hak asasi kebebasan bersuara. Guru ini dipenggal kepala dan memancing perhatian masyarakat antarabangsa, ditengah menggelegak isu ini hati umat Islam ditoreh lagi dengan tindakan biadap Presiden Peranchis ,Emmanuel Macron yang memberikan anugerah Khas " Legion d'Honneur kepada sang penghina ar Rasul, Samuel Paty.

Mengkultuskan ketololan dan kejelekan pasti mengundang perbalahan panjang,apatah lagi oleh sebuah kerajaan yang memerintah pelbagai etnik dan agama dan reputasi ini tidak pernah gagal disandang oleh Peranchis. Anugerah khas itu diadakan di kampus perdana negara penjajah itu, kampus  Sourbonne yang elegan dan lumayan dengan sejarah kajian para orientalis dunia. Tindakan ketua kerajaan Peranchis itu pasti menyuburkan Islamphobia ,merangsang secara berterusan penghinaan terhadap nabi SAW ,memicu pergeseran antara agama dan pasti ada harga mahal yang terpaksa dibayar oleh Peranchis.

Isu penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW oleh Samuel Paty dan seterusnya disokong secara rasmi oleh Emmanuel Macron ini juga

 telah mengingatkan kita bagaimana maruah ar Rasul yang mulia sentiasa menjadi perlecehan musuh Islam. Di zaman Rasulullah, An Nadhar bin al Harith, Uqbah bin Abu Muit antara sosok tegar yang sentiasa menghina nabi di Mekah, manakala Kaab bin Ashraf seorang bangsawan Yahudi adalah penghina Rasulullah SAW di Madinah. Ketiganya mati bergeletakan ditangan para sahabat Nabi SAW.

Penghinaan terhadap Nabi SAW tidak pernah berhenti sebagaimana yang dirakam dalam sejarah, apatah lagi umat Islam yang kehilangan Khilafah dengan tumbangnya Khilafah Islam yang terakhir di Turki pada tahun 1924. Tumbangnya Khalifah bermakna umat Islam tidak mempunyai tempat pergantungan dan penjaga kepada maslahat umat Islam. Pada tahun 1989 Salman Rushdie telah menghina Nabi SAW melalui karya bejatnya The Satanic Verses. Protes demi protes umat Islam tidak menggerunkan kuasa kuffar untuk terus menghina Islam dan nabi SAW kerana tanpa kekuasaan pemerintahan Islam, mereka tahu tempikan itu hanya akan dibawa angin lalu. Salman,bahkan mendapat gelaran "sir" daripada istana England kerana sikap konsisten beliau menyerang Islam.

Kenyataan ini mempunyai kewajarannya kerana selepas tahun 1990, penghinaan terhadap Nabi SAW berlaku berterusan malah semakin gencar lagi, contohnya selepas itu muncul pula Taslima Nasreen yang merupakan warganegara Bangladesh, sebuah negara miskin di Sub-Continent. Karya wanita jalang ini diulang cetak di Negara Barat yang membolehkan beliau hidup disalut kekayaan dan diberi perlindungan di negara Barat.

Di negara Timur Tengah pula muncul seorang penulis keturunan Syiria iaitu Haidar binti Haidar yang bermastautin di Negara Mesir. Beliau telah mengarang sebuah novel fiksyen dan memasukkan watak Nabi SAW, Sayidatina Khadijah, Sayidatina Aishah dalam novel itu dan menghinanya. Puluhan ribu mahasiswa Islam dan mahasiswi berdemontrasi di Mesir, menuntut kerajaan Mesir supaya mengharamkan novel itu dan menarik balik novel itu dari pasaran. Bantahan aman mempertahankan Nabi SAW telah disuraikan dengan gas pemedih mata dan ditembak dengan peluru getah di mana telah mengorbankan seorang mahasiswi Islam. Serikandi itu telah gugur syahid demi mempertahankan maruah Nabi SAW.o

Di zaman moden ini juga telah merakamkan penghinaan terhadap Nabi SAW di Nigeria dalam bulan Ramadhan hampir 10 tahun lepas. Nigeria merupakan sebuah negara yang pernah tertegak pemerintahan Islam yang dikenali sebaga Khalifah Sokoto di mana seorang ulama besar Afrika iaity Sheikh Othman Den Fodio telah menaungi pemerintahan Islam tersebut. Kerajaan Islam ini akhirnya tumpas dengan kedatangan penjajah British. Nigeria hari ini melaksanakan konsep pentadbiran federalisme dan dengan kesungguhan pejuang-pejuang Islam dua buah negeri di utara Nigeria telah diizinkan oleh kerajaan Pusat untuk melaksanakan undang-undang Syariah Islam, dunia terkesima dan peluang terbuka kepada media untuk memburukkan pelaksanaan Syariah Islam apabila Mahkamah Tinggi Syariah telah menjatuhkan hukuman rejam sampai mati kepada seorang wanita yang telah berkahwin namun melakukan perzinaan.

Jawatankuasa penganjuran ratu cantik dunia telah memilih Nigeria untuk menganjurkan pertandingan ratu cantik (dipercayai untuk menghina pelaksanaan syariah Islam di Nigeria Utara) bahkan pertandingan itu dijadualkan dibuat dalam bulan Ramadhan yang mulia. Pertubuhan Islam telah mengambil tindakan berhemah dengan menghantar nota bantahan, memorandum dan pelbagai tindakan sederhana lain supaya penganjur tidak mengadakan pertandingan tersebut.

Kebiadapan terhadap Nabi SAW bermula apabila seorang editor akhbar berbahasa Inggeris Nigeria iaitu Nigeria This Day telah menulis dalam kolumnya, "Jika sekiranya Nabi Muhammad masih hidup, Nabi Muhammad pun membenarkan pertandingan ratu cantik diadakan dan Nabi Muhammad akan memilih salah seorang peserta pertandingan ratu cantik sebagai isteri Nabi Muhammad". Kebiadaban sang penghinaan ini tidak dibiarkan percuma oleh pencinta-pencinta Islam, ratusan ribu penunjuk perasaan telah keluar ke jalan raya bagi menyatakan sikap dan bantahan di mana kemuncaknya pejabat utama akhbar Nigeria This Day telah dibakar oleh penunjuk perasaan. 

Peristiwa ini masih kuat terpahat dalam ingatan pengamal media di Nigeria. Sehingga tulisan ini ditulis sebuah akhbar pun tidak berani mengulang siar karikatur yang menghina Rasulullah SAW walaupun sebanyak 146 penerbitan di seluruh dunia telah menerbitkan kembali karikatur yang menghina Nabi SAW. Nigeria memahami nilai harga menghina nabi Muhammad!.

Baginda ar Rasul terus SAW diperleceh maruah, dikritik dan dihina lagi oleh tokoh-tokoh pendusta dan pengkhianat barat dengan gaya baru, sesuai dengan arus kemodenan. Kemarahan pencinta-pencinta Rasulullah SAW tercetus lagi, setelah akhbar Denmark Jyllands Posten memaparkan siri-siri kartun yang menggambarkan karikatur Nabi Muhammad SAW sebagai seorang pengganas dan tidak bermoral. Islamphobia juga merangkumi pakej kebencian kepada ar Rasul , membenci tanpa alasan benar dan menebar falasi terhadap kehidupan baginda yang mulia.

Umat Islam wajib bermuhasabah hari ini, sejauh manakah tahap kecintaan mereka terhadap ar rasul SAW. Tidak cukup kita berselawat sebagai manifestasi kecintaan kepada baginda SAW jikalau kita memekakkan telinga dan membutakan mata terhadap isu penghinaan terhadap Rasulullah . Selain daripada kewajiban membantah kebiadapan kerajaan BJP di India dalam pelbagai isu melibatkan Islam maka kita juga perlu menghidupkan kempen menyintai ar rasul SAW  yang berterusan , memberdaya kefahaman awam tentang latar sirah ar Rasul manakala bukan Islam harus diingatkan menghina Nabi Muhammad bukanlah kebebasan bersuara dan manifestasi hak asasi manusia. Menghina ar Rasul SAW bermakna mengundang ketidakamanan dunia dan negara India sedang meniti kesilapan fatal!. Usaha meminta maaf kepada seluruh umat Islam mesti dilakukan dan memastikan tiada lagi penistaan terhadap maruah ar Rasul SAW.

(Penulis ialah AJK PAS Pusat dan Pengerusi LESTARI)

Ulasan