Turki Lancar Satelit Ke 10


Dengan pelancaran satelit pengawasan nasional IMECE Januari depan dan Turksat 6A pada pertengahan 2023, bilangan satelit Türki di angkasa akan mencecah 10, kata Presiden Recep Tayyip Erdogan pada hari Selasa.

Berucap pada Majlis Pentauliahan Satelit Turksat 5B di ibu negara Ankara, Erdogan memberikan maklumat mengenai perkembangan terkini dalam aktiviti angkasa lepas negara itu. 

"Satelit Turksat 5B akan menjadikan kapasiti TV dan satelit jalur lebar kami tidak terganggu dari Afrika ke Timur Tengah dan Asia," katanya sambil berkata satelit ini akan memberikan sokongan kepada perkhidmatan bencana dan kecemasan untuk mengekalkan komunikasi di kawasan luar bandar dan pergunungan.

 Erdogan berkata terdapat kesukaran teknikal dalam mengakses program pendidikan jarak jauh kerana infrastruktur internet yang tidak mencukupi."Masalah ini juga akan hilang. Satelit Turksat 5B akan berkhidmat selama 30 tahun."

 "Kami mengambil langkah yang akan membawa negara kita ke tahap yang sepatutnya dalam setiap bidang," katanya sambil menambah bahawa teknologi satelit adalah salah satu daripada bidang ini.

 Kerajaan Turki telah mengambil langkah simbolik ke arah ini dengan menukar secara rasmi nama negara daripada "Turki" kepada "Türkiye", "dalam semua komunikasi dan aktiviti untuk mengukuhkan jenama nasional negara, katanya.

Ulasan