ICJ Tolak Bantahan Myanmar Dalam Kes Pembunuhan Beramai-ramai Rohingya

 

 dari sekitar Oktober 2016, tentera Myanmar (Tatmadaw) dan pasukan keselamatan Myanmar yang lain memulakan 'operasi pembersihan' secara meluas dan sistematik, istilah yang Myanmar sendiri gunakan terhadap kumpulan Rohingya

GENEVA - Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada hari Jumaat menolak bantahan awal Myanmar dalam kes pembunuhan beramai-ramai Rohingya yang dibawa oleh Gambia.

Dalam penghakimannya yang muktamad dan tanpa rayuan, ICJ sebulat suara menolak bantahan awal pertama, kedua dan ketiga yang dibangkitkan dan bantahan keempat dengan satu undi tidak bersetuju.

Bantahan awal Myanmar adalah dalam kes berkenaan Pemakaian Konvensyen Mengenai Pencegahan dan Hukuman Jenayah Genosid, kata ICJ, badan kehakiman utama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

"Myanmar berhujah bahawa Mahkamah tidak mempunyai bidang kuasa, atau sebagai alternatif bahawa Permohonan itu tidak boleh diterima, atas alasan, menurut Myanmar, 'pemohon sebenar' dalam prosiding itu adalah Pertubuhan Kerjasama Islam," kata hakim Joan E. Donoghue.

Gambia memulakan prosiding pada 11 November 2019, terhadap Myanmar di hadapan ICJ.

Negara Afrika Barat itu mendakwa pelanggaran Konvensyen Pencegahan dan Hukuman Jenayah 'Genosid' melalui "tindakan yang diterima pakai, diambil dan dibenarkan oleh Kerajaan Myanmar terhadap anggota kumpulan Rohingya," kata ICJ.

Gambia berhujah bahawa "dari sekitar Oktober 2016, tentera Myanmar (Tatmadaw) dan pasukan keselamatan Myanmar yang lain memulakan 'operasi pembersihan' secara meluas dan sistematik, istilah yang Myanmar sendiri gunakan terhadap kumpulan Rohingya," kata mahkamah.

 “Tindakan pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan semasa operasi ini bertujuan untuk memusnahkan Rohingya sebagai satu kumpulan, secara keseluruhan atau sebahagian, dengan menggunakan pembunuhan beramai-ramai, rogol, dan bentuk keganasan seksual yang lain, serta pemusnahan sistematik oleh api mereka.  kampung, selalunya dengan penduduk terkurung di dalam rumah yang terbakar."

Gambia berhujah bahawa mulai Ogos 2017 dan seterusnya, tindakan pembunuhan beramai-ramai itu diteruskan dengan penyambungan semula "operasi pembersihan" Myanmar pada skala geografi yang lebih besar dan lebih luas.

Gambia berpendapat bahawa tindakan tersebut merupakan pelanggaran Konvensyen 'Genosid' . 

Sejak 25 Ogos 2017, hampir 24,000 Muslim Rohingya terbunuh manakala lebih 34,000 dibakar, lebih 114,000 dipukul, dan seramai 18,000 wanita dan gadis Rohingya dirogol, menurut laporan Agensi Pembangunan Antarabangsa Ontario.- AA

Ulasan