Tahap ‘Kelaparan Dunia’ Meningkat


 Tahap ‘kelaparan dunia’ meningkat semula tahun lalu selepas melonjak pada 2020 akibat pandemik COVID-19 ditambah dengan perang Ukraine serta perubahan iklim.

Kini, menurut PBB, ancaman kebuluran dan penghijrahan besar-besaran pada ‘skala yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Seramai 828 juta orang, atau hampir 10 peratus daripada penduduk dunia, terjejas akibat kelaparan tahun lepas, 46 juta lebih daripada pada 2020 dan 150 juta lebih daripada pada 2019.

Laporan keselamatan makanan dan pemakanan PBB edisi 2022 pada hari Rabu, menyatakan tahap kelaparan dunia secara relatifnya kekal tidak berubah antara 2015 dan 2019.

"Terdapat bahaya sebenar angka ini akan meningkat lebih tinggi pada bulan-bulan akan datang," kata Pengarah Eksekutif WFP David Beasley.

Beliau menambah, kenaikan harga dalam makanan, bahan api dan baja yang berpunca daripada perang Rusia-Ukraine mendorong negara-negara ke dalam kebuluran.

“Hasilnya ialah ketidakstabilan global, kelaparan, dan penghijrahan besar-besaran pada skala yang belum pernah berlaku sebelum ini. Kami perlu bertindak hari ini untuk mengelak malapetaka yang semakin menimpa ini,” jelasnya.

Rusia dan Ukraine masing-masing merupakan pengeksport bijirin ketiga dan keempat terbesar di dunia, manakala Rusia juga merupakan pengeksport utama bahan api dan baja.

Perang telah mengganggu eksport mereka, mendorong harga makanan dunia ke paras rekod dan mencetuskan protes di negara membangun yang sudah pun berdepan dengan kenaikan harga makanan akibat gangguan rantaian bekalan berkaitan COVID-19.

Koresponden diplomatik Al Jazeera James Bays, melaporkan dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York, berkata penemuan laporan itu menjadikan "situasi yang sangat, sangat suram" di seluruh dunia.

Pandemik Covid 19, konflik bersenjata di seluruh dunia, dan perubahan iklim telah digabungkan untuk mewujudkan situasi yang tidak pernah berlaku sebelum ini bagi mereka yang paling terdedah, kata Bays.

“Sesetengahnya adalah mengenai pembiayaan dan jelas PBB tidak mempunyai wang untuk menyelesaikan masalah ini,” katanya.

“Malah, Program Makanan Sedunia terpaksa mengurangkan beberapa bekalan yang dihantar kepada orang ramai, dan bekalan makanan yang diberikannya kepada orang ramai, di beberapa negara di mana orang paling memerlukan. Anda perlu melihat, saya fikir, ke negara terkaya di dunia.” Ujar beliau.

Ulasan