Banjir Pakistan: Satu Pertiga Negara Berada Di Bawah Air


Satu pertiga daripada Pakistan telah ditenggelami sepenuhnya oleh banjir bersejarah, memusnahkan telah menghanyutkan jalan raya, rumah dan tanaman, meninggalkan jejak malapetaka yang membawa maut di seluruh Pakistan.

"Semuanya adalah satu lautan besar, tidak ada tanah kering untuk mengepam air keluar," kata Menteri Perubahan Iklim, Sherry Rehman, menyebutnya sebagai "krisis yang tidak dapat dibayangkan."

Sekurang-kurangnya 1,136 orang telah meninggal dunia sejak musim tengkujuh bermula pada bulan Jun, menurut pegawai.

Hujan musim panas adalah yang paling lebat direkodkan dalam sedekad dan dipersalahkan oleh kerajaan atas perubahan iklim.

"Secara umumnya, satu pertiga daripada Pakistan berada di bawah air sekarang, yang telah melebihi setiap sempadan, setiap norma yang kita lihat pada masa lalu," kata Cik Rehman kepada agensi berita AFP.

"Kami tidak pernah melihat perkara seperti ini," tambah menteri itu.

Daripada mereka yang diketahui telah meninggal dunia, 75 adalah dalam tempoh 24 jam yang lalu sahaja, kata pegawai pada hari Isnin, sambil menambah bahawa jumlah kematian dijangka meningkat.

Bercakap kepada BBC, Menteri Luar Pakistan Bilawal Bhutto-Zardari berkata satu pertiga daripada mereka yang terbunuh dipercayai kanak-kanak.

"Kami masih menangani tahap kerosakan," tambahnya.

Pegawai menganggarkan lebih 33 juta rakyat Pakistan - satu daripada tujuh orang - telah terjejas akibat banjir bersejarah itu.

Air deras di utara Lembah Swat negara itu telah menghanyutkan jambatan dan jalan raya, memotong seluruh kampung.

Beribu-ribu orang yang tinggal di kawasan pergunungan telah diarah berpindah, walaupun dengan bantuan helikopter, pihak berkuasa masih bergelut untuk mencapai mereka yang terperangkap.

"Kampung demi kampung telah musnah. Berjuta-juta rumah telah musnah," kata Perdana Menteri Shehbaz Sharif pada Ahad selepas terbang di atas kawasan itu dengan sebuah helikopter.

Mereka yang berjaya melarikan diri telah dikerumuni ke salah satu daripada banyak kem sementara di seluruh negara.

"Tinggal di sini menyedihkan. Harga diri kami terancam," kata mangsa banjir Fazal Malik kepada AFP dari sebuah sekolah yang digunakan untuk menempatkan kira-kira 2,500 mangsa yang dipindahkan di wilayah Khyber Pakhtunkhwa di barat laut.

Wilayah seperti Sindh dan Balochistan adalah yang paling teruk terjejas tetapi kawasan pergunungan di Khyber Pakhtunkhwa juga terjejas teruk.

Ulasan