03 Ogos 2022

Hamas Gesa Tindakan Segera Tamatkan Kepungan Gaza.


Gerakan Penentangan Islam Palestin Hamas telah mengutuk pencabulan Israel yang berterusan terhadap Semenanjung Gaza, termasuk sekatan, kelaparan, dan pengepungan, sebagai "jenayah terhadap kemanusiaan".

 “Langkah-langkah ini telah menjadikan lebih dua juta rakyat Palestin tebusan, termasuk wanita dan kanak-kanak yang sakit dan pesakit kanser yang memerlukan bantuan perubatan berterusan di hospital di Tebing Barat dan Baitulmaqdis,” kata jurucakap Hamas, Fawzi Barhoum.

 Dalam satu kenyataan akhbar pada petang Selasa, Barhoum kesal dengan sikap berdiam diri dan ketidakupayaan antarabangsa berhubung pencabulan berterusan Israel terhadap Semenanjung Gaza.

 Barhoum menganggap pendudukan Israel bertanggungjawab sepenuhnya atas penderitaan yang memburukkan lagi yang dialami penduduk Gaza akibat pengepungan 15 tahun Israel ke atas enklaf yang miskin itu.

 Jurucakap Hamas menyeru agar tindakan segera dan berkesan Palestin, Arab, dan Muslim untuk menarik balik kepungan Israel yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza dan menyokong rakyat Palestin dalam menghadapi pendudukan Israel.

Tiada ulasan:

Perang Ahzab Melakar Sejarah Dan Cerminan Hari Ini

 Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor Ramadhan pantas berlari , memecut semahunya tanpa menoleh sedetik pun kebelakang. Kita masih terkial-kial untuk...