Imran Khan Didakwa Mengikut Undang-Undang 'Anti-Keganasan'


 Polis Pakistan telah mendakwa Imran Khan di bawah undang-undang antikeganasan, beberapa hari selepas bekas perdana menteri itu menyerang polis dan pegawai kehakiman dalam ucapannya semasa perhimpunan besar di ibu negara, Islamabad.

Pihak berkuasa berkata pada Isnin, ia berlaku sehari selepas badan kawal selia media tertinggi negara itu mengenakan larangan ke atas ucapan Khan kerana "menyebarkan ucapan kebencian" terhadap "institusi dan pegawai negara", yang meningkatkan ketegangan politik di negara itu.

Imran telah mengadakan perhimpunan besar-besaran di seluruh negara untuk kembali berkuasa sejak disingkirkan daripada pada April dalam usul undi tidak percaya. 

Bekas pemain kriket yang bertukar menjadi ahli politik itu telah mendakwa penyingkirannya adalah hasil daripada "konspirasi asing".

Dalam ucapannya pada hari Sabtu, Khan berikrar untuk menyaman pegawai polis dan seorang hakim wanita yang didakwa menyeksa seorang pembantu rapatnya selepas ditahan pihak berkuasa.

Beliau menggandakan kritikannya terhadap institusi negara pada perhimpunan lain hari Ahad, dengan mengatakan polis bertindak di bawah tekanan daripada "neutral", eufemisme biasa untuk penubuhan tentera Pakistan.

“Pada 25 Mei apabila polis melakukan keganasan terhadap kami, saya diberitahu oleh orang dalam bahawa polis bertindak di bawah arahan pihak atasan, yang bermakna mereka berada di bawah tekanan pihak berkecuali untuk membelasah pekerja PTI [Pakistan Tehreek-e-Insaf],” katanya di perhimpunan di Rawalpindi. 

"Adakah golongan berkecuali benar-benar neutral," soalnya.

Imran Khan boleh menghadapi beberapa tahun penjara untuk pertuduhan baharu, yang menuduhnya mengancam pegawai polis dan hakim. 

Bagaimanapun, dia tidak ditahan atas tuduhan lain yang lebih ringan terhadapnya semasa kempennya menentang kerajaan baru-baru ini.

Ulasan