Pelarian Rohingya Kecewa, Terdesak Untuk Berpindah Ke negara Ketiga


Di tengah-tengah usaha yang gagal untuk menghantar pulang pelarian Rohingya di Bangladesh ke Myanmar, ramai orang daripada etnik minoriti yang teraniaya itu mencari jalan keluar dan bermain ke tangan penyeludup manusia.

Beratus-ratus pelarian Rohingya melakukan perjalanan berbahaya menaiki bot melalui Teluk Benggala untuk sampai ke Malaysia, Thailand dan Indonesia.  

Ramai yang ditahan oleh pihak berkuasa sempadan atau yang terkorban kehilangan nyawa mati di laut.  

Bangladesh menyediakan perlindungan kepada 1.2 juta pelarian Rohingya di pantai tenggara Cox's Bazar sejak kemasukan pelarian pada 2017 dalam menghadapi tindakan keras tentera Myanmar.

Pada ulang tahun kelima penghijrahan pada 25 Ogos, terdapat kekecewaan yang semakin meningkat di kem yang menempatkan minoriti paling teraniaya di dunia, seperti yang dinamakan oleh PBB.

Menurut laporan PBB 2020, 2,413 pelarian Rohingya mengambil laluan laut berisiko untuk sampai ke negara ketiga dari kem pelarian Bangladesh. 

 Sekurang-kurangnya 218 maut atau hilang semasa perjalanan.

Seorang pelarian di kem Cox's Bazar, Ansar Ali, memberitahu Anadolu Agency, salah seorang sepupunya telah ditangkap oleh pasukan keselamatan Myanmar dan terus dipenjarakan selama lebih setahun.

“Sepupu saya menyeberangi sempadan laut Bangladesh dari kem pelarian di Cox’s Bazar dan mendarat di Myanmar untuk berpindah ke Malaysia untuk menyertai saudara-mara kami. 

"Saudara-saudaranya di Malaysia memberinya harapan untuk kehidupan yang lebih baik.  Tetapi semuanya sia-sia sebaik pasukan sempadan Myanmar menahannya,” kata Ali.

Ketua NGO untuk Rohingya, Coastal Association for Social Transformation Trust (COAST),

Rezaul Karim Chowdhury, rasa putus asa berterusan tinggal di kem pelarian. 

 Saudara-mara yang telah menetap di Malaysia dan Thailand, ekonomi yang agak kaya di Asia Tenggara, menghantar wang kepada pelarian, yang membayar penyeludup untuk perjalanan berisiko, kata Chowdhury.

 Aktivis berkata pegawai di Bangladesh dan Myanmar bekerjasama dengan penyeludup.

 “Orang tempatan dalam komuniti tuan rumah, pelarian dan rakyat serta pihak berkuasa Myanmar terlibat dalam proses pemerdagangan, yang mengakibatkan penangkapan besar-besaran, rogol dan pembunuhan,” kata Nay San Lwin, pengasas bersama Free Rohingya Coalition, rangkaian global  aktivis berusaha untuk meningkatkan kesedaran tentang penganiayaan Rohingya yang berterusan.

 Sejak tentera merampas kuasa di Myanmar, ribuan Rohingya yang melarikan diri dengan bot dan jalan raya telah ditangkap dan dijatuhkan hukuman penjara dua tahun dengan kerja keras, kata aktivis itu.

 Memandangkan kebanyakan orang gagal melarikan diri dari negara ini dan ditangkap, penyeludup mengaut keuntungan yang besar, tambahnya.

Ulasan