Qatar Setuju Membina Semula Rumah Yang Musnah


Qatar telah bersetuju untuk membina semula rumah penduduk Palestin di Semenanjung Gaza yang  musnah akibat kempen pengeboman Israel awal bulan ini.

Pemimpin Hamas Ismail Haniyeh berkata pada hari Jumaat bahawa Menteri Luar Qatar Sheikh Mohammad Bin Abdul-Rahman menerima permintaannya untuk memulihkan berpuluh-puluh rumah yang rosak.

Haniyeh dalam satu kenyataan berkata, perdana menteri Qatar telah mengesahkan bahawa pembinaan semula akan dilakukan melalui Jawatankuasa Qatar bagi Pembinaan Semula Semenanjung Gaza.

Pada 5 Ogos, Israel memulakan kempen pengeboman ke atas enklaf yang dikepung yang mengakibatkan kemusnahan sepenuhnya atau sebahagian daripada 89 rumah.

Sekurang-kurangnya 49 rakyat Palestin, termasuk 15 kanak-kanak, terbunuh dalam tiga hari pengeboman sengit Israel yang menyasarkan kawasan pinggir pantai yang dikepung, yang turut mengakibatkan kerosakan material yang besar.

Israel berkata serangan maut itu dilancarkan sebagai tindak balas kepada ancaman yang akan berlaku daripada pejuang Jihad Islam kepada rakyatnya di kawasan sekitar Gaza.

Pertempuran itu adalah yang paling teruk di Gaza sejak perang tahun lalu memusnahkan wilayah pantai yang miskin itu, yang menempatkan kira-kira 2.3 juta penduduk Palestin.

Serangan itu berakhir selepas gencatan senjata yang ditengahkan oleh Mesir, yang disokong oleh Qatar dan PBB, dipersetujui.

"Perjanjian ini tidak seharusnya dilanggar dalam apa cara sekalipun untuk memastikan jumlah masa yang sesuai di mana pihak boleh bekerja di peringkat diplomatik untuk mengelakkan peningkatan," kata Majed al-Ansari, jurucakap kementerian luar Qatar, kepada The New Arab selepas gencatan senjata berkuat kuasa.

"Saya percaya bahawa apa yang kita lihat sekarang adalah hasil daripada diplomasi aktif - bukan sahaja di pihak Qatar, tetapi di peringkat serantau dan antarabangsa - bertujuan menghentikan pencerobohan ini secepat mungkin."

Ulasan