09 Ogos 2022

Rayuan Pembangunan Semula Gaza


Pegawai Palestin pada hari Isnin menggesa masyarakat antarabangsa menghulurkan bantuan kepada Gaza untuk membina semula wilayah tepi laut dan menamatkan sekatan selama 15 tahun Israel.

Seruan itu dibuat sehari selepas gencatan senjata yang ditanggung oleh Mesir berkuat kuasa untuk menamatkan tiga hari serangan udara Israel ke atas Gaza dan serangan roket balas.

 Sekurang-kurangnya 45 rakyat Palestin telah terbunuh dan lebih 360 lagi cedera dalam serangan Israel, menurut Kementerian Kesihatan.

 “Pencerobohan terbaharu menyebabkan 18 unit rumah musnah, 71 lagi boleh didiami, dan 1,675 sebahagiannya rosak,” kata Timbalan Menteri Kerja Raya dan Perumahan Naji Sarhan pada sidang media di Gaza City.

 Beliau berkata kementeriannya tidak menerima dana yang dicagarkan untuk membina semula kira-kira 2,200 unit rumah yang musnah akibat serangan Israel tahun lepas ke atas Gaza.

 "Kos membina semula unit perumahan ini dianggarkan sekitar $100 juta," tambahnya.

 Jurucakap kerajaan Salama Marouf menggesa untuk menamatkan dasar hukuman kolektif Israel terhadap penduduk Gaza.

 "Kami merayu kepada masyarakat antarabangsa untuk menarik balik sekatan yang dikenakan ke atas Gaza," tambahnya.

 Rumah kepada 2.3 juta orang, Gaza telah terhuyung-huyung di bawah sekatan Israel yang melumpuhkan sejak 2007, menjejaskan kehidupan di wilayah tepi laut dengan teruk.

 Ghazi Hamad dari Kementerian Pembangunan Sosial berkata serangan Israel baru-baru ini "telah memburukkan lagi keadaan kemanusiaan yang sudah sukar di Gaza."

 “Pencerobohan yang berulang-ulang itu mencerminkan dasar Israel untuk memastikan Semenanjung Gaza keletihan dan berada di bawah tekanan,” tambahnya.

Tiada ulasan:

Perang Ahzab Melakar Sejarah Dan Cerminan Hari Ini

 Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor Ramadhan pantas berlari , memecut semahunya tanpa menoleh sedetik pun kebelakang. Kita masih terkial-kial untuk...