Warga Yaman Takut, Bimbang Dan Keliru


 Warga Yaman kembali takut, bimbang dan keliru, menjelang gencatan senjata selama empat bulan yang dijadualkan tamat pada hari Selasa.

“Tamat tempoh gencatan senjata adalah kelahiran semula pelbagai kepahitan,” kata Saleh Ahmed, seorang penduduk berusia 50 tahun di ibu negara, Sanaa. 

Seperti yang lain, dia takut akan turun ke dalam kitaran baru peperangan, yang mungkin menjadi lebih dahsyat. .

"Pertempuran akan meletus, jalan raya akan disekat, bahan api akan mahal, harga barangan asas akan melonjak, dan kematian orang awam akan meningkat," katanya.  

"Masalah ini menjadikan hidup pahit dan tidak tertanggung." tambah beliau. 

Gencatan senjata yang ditaja oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu adalah penangguhan pertempuran paling lama yang pernah dilihat dan dialami rakyat Yaman

Perang tujuh tahun adalah pertelagahan diantara kerajaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, disokong oleh pakatan tentera yang diketuai Saudi, menentang pemberontak Houthi yang bersekutu dengan Iran, yang menguasai sebahagian besar Yaman utara.

Gencatan senjata telah diadakan, walaupun dilaporkan ada pelanggaran dari kedua belah pihak.

Apabila tarikh tempoh tamat semakin hampir, utusan PBB untuk Yaman, Hans Grundberg, serta utusan Amerika Syarikat, Tim Lenderking, mempergiatkan usaha diplomatik untuk melanjutkannya.

Minggu lalu, Grundberg melawat bandar pelabuhan selatan Aden, pusat pemerintahan Yaman yang diiktiraf antarabangsa, serta ibu kota Saudi dan Oman di Riyadh dan Muscat.  

Bagi pihaknya, Lenderking terbang ke Riyadh dan ibu negara Jordan, Amman, bersama Muscat, telah menjadi tuan rumah perunding dari pihak yang berperang di Yaman.

Ahmed, seorang pemandu bas mini, menyifatkan gencatan senjata itu sebagai "hari-hari yang baik".

“Sebelum gencatan senjata, saya pernah menghabiskan masa berjam-jam menunggu di stesen minyak untuk mengisi petrol kenderaan saya.  Hari ini, saya boleh mengisinya di mana-mana pada bila-bila masa yang saya mahu.  Saya boleh bekerja dan menjana wang untuk menyara keluarga saya.  Dengan gencatan senjata, keadaan saya menjadi lebih baik.” ujarnya. 

Menurut PBB, gencatan senjata itu telah menyebabkan keadaan kemanusiaan bertambah baik dan menyebabkan penurunan ketara dalam korban awam.  

Ia juga mengurangkan barisan di stesen minyak dan membolehkan rakyat Yaman melakukan perjalanan dengan lebih mudah ke seluruh negara. - Sumber AJE

Ulasan