Al-Qardhawi; Perjuangan Palestin Dan Revolusi Arab


Pemergian Yusuf al-Qaradawi pada Isnin menandakan berakhirnya era dalam Islam kontemporari dan beliau adalah salah seorang cendekiawan Islam paling berpengaruh di dunia, penyokong lantang untuk pembebasan Palestin dan revolusi Arab 2011. 

Pemergiannya pada usia 96 tahun menutup kerjaya salah seorang Muslim terpenting, ulama abad yang lalu.

Dilahirkan pada tahun 1926 di sebuah kampung di Delta Nil Mesir, ketika masih di bawah pemerintahan penjajah British, al-Qaradawi pergi belajar di Universiti Al-Azhar yang berprestij yang berpangkalan di Kaherah. 

Semasa remaja, beliau rapat dengan pengajiannya dan Ikhwanul Muslimin, dua daripada institusi terpenting pada zamannya.

Kedua-dua institusi itu memainkan peranan penting dalam pembentukan beliau sebagai seorang ulama dan sebagai aktivis Muslim. 

Beberapa dekad kemudian, al-Qaradawi menulis tentang pergaulannya dengan institusi-institusi ini dengan penuh kebanggaan dalam memoirnya.

Beliau menamatkan pengajian di Al-Azhar di peringkat teratas sebelum akhirnya memperoleh PhD pada tahun 1973.

Pengasas Ikhwanul Muslimin, Hassan al-Banna, dilihatnya sebagai pembimbing rohaninya, dan konsep Islam yang komprehensif (shumuli) oleh Ikhwanul Muslimin, menggabungkan peribadi, sosial dan politik, memberikan ilham kepada al-Qaradawi dalam memahami peranan Islam dalam kehidupan bermasyarakat.

Pergaulan aktifnya dengan Ikhwanul Muslimin, gerakan sosio-politik terbesar Mesir pada tahun 1940-an, yang kepimpinannya sering bertelagah dengan pemerintah Mesir.

Beliau telah dipenjarakan berulang kali pada tahun 1940-an dan 50-an, mengalami penyeksaan di tangan penjaga penjaranya.

Sesungguhnya al-Qaradawi mungkin merupakan salah seorang penyumbang kepada kepimpinan Ikhwanul Muslimin dalam organisasi mereka pada tahun 1960-an.

Beliau akan terus menulis beberapa kritikan bernuansa dan berpengaruh terhadap keganasan tidak sah dan puncanya dalam dekad berikutnya, terutamanya dalam karyanya pada 1982; Kebangkitan Islam: Antara Penolakan dan Ekstremisme. 

Kecaman tegas beliau terhadap keganasan yang dilakukan oleh al-Qaeda pada 9/11 dan kumpulan bersenjata seperti ISIL (ISIS) pada tahun-tahun kemudian mendapat pengiktirafan sebagai suara penting yang menunjukkan penolakan umat Islam arus perdana terhadap kumpulan tersebut.

Behijrah ke Qatar

Pada tahun 1961, al-Qaradawi berhijrah ke Qatar sebagai seorang guru, sebahagiannya supaya dia dapat melarikan diri dari penganiayaan terhadap anggota Ikhwanul Muslimin di Mesir. 

Tidak lama selepas itu, beliau menjalin hubungan rapat dengan emir Qatar, Sheikh Ahmad Bin Ali Al Thani yang meninggal dunia pada tahun 1977. 

Emir itu datang untuk menghormatinya dan kemudiannya memberikannya kewarganegaraan Qatar.

Dalam tempoh itu, beliau juga menulis dan menerbitkan buku untuk pembaca Muslim yang lebih luas. 

Pada tahun 1960, beliau menulis karya utama pertamanya, yang ditugaskan oleh Al-Azhar sebagai panduan bagi umat Islam yang tinggal di Barat, ‘The Lawful and the Prohibited in Islam’.

Gaya penulisan Al-Qaradawi sangat mudah diakses, menjauhkan diri daripada bahasa manual perundangan Islam pra-moden yang agak kabur untuk menulis buku yang boleh dibaca dan difahami leh pembaca awam. 

Sebagai tambahan kepada prosanya yang jelas, al-Qaradawi akan menunjukkan dirinya yang luar biasa prolifik, mengarang lebih daripada 100 karya sepanjang kerjayanya.

Sesungguhnya, menyedari kepentingan kesarjanaan dan pengaruhnya, Al Jazeera Arabic mendedikasikan program mingguan di mana al-Qaradawi mula mengambil bahagian pada minggu yang sama ketika saluran itu mula disiarkan pada tahun 1996.

Rancangan agama perdana mingguan Al-Qaradawi, al-Shariʿa wa-l-Ḥayah (The Sharia and Life), berada pada kemuncaknya sebagai salah satu rancangan paling popular saluran pan-Arab dengan berpuluh juta penonton.

Mufti Global

Pada masa itu al-Qaradawi telah mencapai usia 70-an dan merupakan seorang ulama yang diiktiraf di peringkat global, membuktikan dirinya sebagai pakar agama, pelbagai bidang keilmuan Islam.

Walaupun jauh dari tanah kelahirannya Mesir, dua kali beliau diminta untuk memegang jawatan kepimpinan organisasi Mesir yang berpengaruh itu.

Beliau menolak pada kedua-dua tawaran itu kerana menganggap dirinya lebih sesuai untuk kehidupan yang berilmu.

al-Qaradawi juga diiktiraf pihak berkuasa agama di peringkat global dengan rancangan TVnya sendiri di rangkaian berita Arab yang paling ramai ditonton di dunia.

Beliau menggunakan platform ini untuk mempromosikan idea-idea yang dibincangkannya dalam banyak tulisannya.

Di samping persembahan itu, beliau turut membantu menubuhkan dan mempengerusikan Majlis Fatwa dan Penyelidikan Eropah dan Kesatuan Ulama Islam Antarabangsa, dua pertubuhan ilmiah Islam transnasional yang membantu mengukuhkan reputasinya sebagai "mufti global".

Selaras dengan pemahamannya yang menyeluruh tentang Islam, beliau menulis dan bercakap tentang pelbagai isu termasuk segala-galanya daripada teologi dan amalan agama kepada demokrasi, Palestin, dan perubahan iklim, semuanya dari perspektif Muslim.

Pandangan beliau sering menimbulkan kontroversi, baik di dunia Islam mahupun di Barat. 

Selepas serangan 9/11, yang dikutuknya secara lantang, beliau mengeluarkan fatwa agama bersama yang menggalakkan anggota kerahan Muslim dan wanita dalam Tentera Amerika Syarikat untuk berkhidmat di Afghanistan. 

Namun begitu beliau menarik balik perintah itu dan memohon maaf untuknya beberapa tahun kemudian.

Sebaliknya, di Barat, beliau terus mendapat kontroversi dan larangan perjalanan kerana menyokong penggunaan "pengeboman berani mati" atau "operasi mati syahid" dalam menentang pendudukan Israel di wilayah Palestin. 

Revolusi Arab

Campur tangan beliau yang paling ketara menjelang penghujung kerjayanya berlaku dalam konteks pemberontakan Arab pada 2011. 

Al-Qaradawi muncul sebagai ulama Islam yang paling lantang diiktiraf di peringkat global menyokong pemberontakan popular 2011 menentang kerajaan despotik di Timur Tengah.

Ini sebenarnya merujuk kepada tulisannya berpuluh-puluh tahun yang lalu di mana beliau telah berhujah bahawa revolusi aman boleh menamatkan rejim zalim dan membantu mewujudkan pemerintahan Islam yang telah lama beliau anjurkan.

Dalam membuat hujah sedemikian, al-Qaradawi berdiri bertentangan bukan sahaja dengan pelbagai kerajaan yang menindas di rantau Timur Tengah.

Ketika struktur kuasa yang menindas menegaskan semula diri mereka pada 2013 dengan pembunuhan beramai-ramai pasca rampasan kuasa Mesir dan serangan senjata kimia Syria secara bersama-sama membunuh beribu-ribu orang awam dalam masa beberapa minggu, al-Qaradawi mendapati aspirasinya untuk wilayah itu mengalami kemunduran yang ketara.

Menjelang September 2013, rancangan Al Jazeera beliau tamat selepas hampir 17 tahun penyiaran berterusan.

Beliau akhirnya bersara daripada kehidupan awam pada 2018, mendedikasikan tahun yang tinggal untuk penyusunan karya yang dikumpulnya menjadi satu ensiklopedia 50 jilid.

Memandangkan kerjayanya yang panjang di mata umum, beliau mungkin akan paling diingati kerana memperjuangkan perjuangan Palestin dan mengamuk untuk reformasi demokrasi yang mengikut Islam di Timur Tengah. 

Walaupun kedua-dua matlamat itu tidak tercapai, teladan beliau mungkin akan memberi inspirasi kepada generasi akan datang aktivis dan ulama Islam untuk tahun-tahun akan datang. - sumber AJE


Ulasan