AS Pertimbang Sekatan Menghalang Cina Menyerang Taiwan


Amerika Syarikat sedang mempertimbangkan pilihan pakej sekatan terhadap China untuk menghalangnya daripada menyerang Taiwan, dengan Kesatuan Eropah mendapat tekanan diplomatik dari Taipei melakukan perkara yang sama, menurut sumber yang biasa dengan perbincangan itu.

Sumber itu berkata perbincangan di Washington dan Taipei melobi berasingan utusan EU kedua-duanya pada peringkat awal - tindak balas terhadap kebimbangan pencerobohan China yang telah meningkat apabila ketegangan tentera meningkat di Selat Taiwan.

Dalam kedua-dua kes, ideanya adalah untuk menerima pakai sekatan di luar langkah yang telah diambil di Barat untuk menyekat beberapa perdagangan dan pelaburan dengan China dalam teknologi sensitif seperti cip komputer dan peralatan telekom.

Sumber itu tidak memberikan butiran tentang perkara yang sedang dipertimbangkan, tetapi tanggapan sekatan ke atas ekonomi kedua terbesar di dunia dan salah satu pautan terbesar rantaian bekalan global menimbulkan persoalan kebolehlaksanaan.

“Potensi pengenaan sekatan ke atas China adalah tindakan yang jauh lebih kompleks daripada sekatan ke atas Rusia, memandangkan hubungan meluas AS dan sekutunya dengan ekonomi China,” kata Nazak Nikakhtar, bekas pegawai kanan Jabatan Perdagangan AS.

China mendakwa Taiwan sebagai wilayahnya sendiri dan bulan lepas melepaskan peluru berpandu ke atas pulau itu dan melayari kapal perang merentasi sempadan laut tidak rasmi mereka selepas Speaker Dewan Perwakilan AS Nancy Pelosi melawat Taipei dalam apa yang Beijing lihat sebagai provokasi.

Ulasan